Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că Guvernul va renegocia PNRR în perioada 15-19 mai. Una dintre reformele pe care Guvernul vrea să le renegocieze este cea privind pensiile speciale:
„Avem cea de-a treia reformă, cea a pensiilor speciale, în care avem în perioada 15-19 mai deplasare la Comisia Europeană pentru a relua aceste discuții și a vedea care sunt așteptările pentru ca jalonul să poată fi îndeplinit. Este riscant ca România să nu poată să încaseze în totalitate banii pe care îi are prin cererile de plată pentru că orice euro pierdut însemnă o creștere a riscului de asigurare a finanțării pentru un volum foarte mare de investiții la care ne-am angajat”.
Marcel Boloș a mai spus că la Bruxelles se vor deplasa oficiali de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dar și de la Ministerul Muncii:
„Sunt o parte din delegația cu care ne vom deplasa la Comisia Europeană pentru a discuta aceste detalii foarte importante pentru țara noastră și avem și un termen orientativ, data de 30 aprilie pentru ceea ce înseamnă modificarea PNRR iar din perspectiva reformei pensiilor avem plafonul de 9,4% din PIB care limitează pe o perioadă de 50 de ani plafonul și volumul de cheltuieli pentru pensiile generale și este important să fim bine pregătiți în vederea obținerii acestor decizii din partea Comisiei Europene”.
Marcel Boloș a mai spus care sunt și alte componente din PNRR care vor fi renegociate la Bruxelles:
„Avem reducerea de grant de 2,1 miliarde de euro, ca urmare a creșterii economice din 2021 față de anul 2020, avem noul capitol REPowerEU care este important din perspectiva independenței energetice a României și aici bugetul pe care îl avem alocat prin grant este de 1,4 miliarde euro și avem pe lângă plafonul de 9,4% din PIB pentru pensiile speciale, avem la investiții înlocuirea Magistralei 6 de metrou cu Magistrala 4 și rezolvarea problemei prețurilor la materiale și utilitățile publice . Trebuie modificate cel puțin cantitativ țintele pentru că în caz contrar România va trebui să asigure cofinanțarea din bugetul național estimativ 2,2 miliarde euro. Este o decizie foarte importantă pentru PNRR”.