Guvernul va aproba semnarea Acordului între Guvernele României și SUA privind dezvoltarea proiectelor de la CNE Cernavodă. Ce a declarat Virgil Popescu

Publicat: 27 11. 2020, 23:37
foto: Facebook

Guvernul Orban va aproba un memorandum pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNECernavodă, în sectorul energiei nucleare civile din România, după ce Virgil Popescu, ministrul Economiei, a solicitat introducerea documentului pe ordinea de zi suplimentară a ședinței desfășurate vineri la Palatul Victoria.

Guvernul va aproba semnarea Acordului între Guvernele României și SUA privind dezvoltarea proiectelor de la CNE Cernavodă

„Vă rog să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară, la secţiunea confidenţial, a două memorandumuri. Primul memorandum cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul SUA privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă, în sectorul energiei nucleare civile din România, în conformitate cu prevederile articolului 103 din Tratatul Euroatom, la secţiunea confidenţial. Şi mai avem, tot la secţiunea confidenţial, un memorandum cu privire la acordarea unei garanţii de stat societăţii Avioane Craiova de către Ministerul Finanţelor Publice”, a afirmat ministrul Virgil Popescu, în ședința de Guvern, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban: Suntem mai aproape de construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici

Premierul Ludovic Orban anunța, în 20 noiembrie, căacordul interguvernamental între SUA și România în domeniul cooperăriinuclear-civile a primit avizul Comisiei Europene, astfel că prin urmare, potrivit demnitarului, suntem mai aproape de construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

„Ministrul Economiei, Virgil Popescu, m-a informat că acordul interguvernamental între SUA și România în domeniul cooperării în nuclear-civil a primit avizul Comisiei Europene.Prin această avizare a proiectului nostru de acord putem spune că suntem mai aproape de construcția reactorului 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici, din SUA și din UE, și suntem foarte fericiți că am primit acest acord din partea Directoratului de Energie al Comisiei Europene care ne va permite să semnăm acordul în forma definitivă și să pornim demersurile pentru cosntrucția reactorului 3 și 4 de la Cernavodă”, declara premierul Ludovic Orban.