Guvernul PSD-PNL a adoptat, într-o ședință extraordinară desfășurată vineri seară, Ordonanța de Urgență (OUG) privind comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele din 9 iunie.
Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a declarat că aleşii locali care vor dori să candideze din partea altui partid la alegerile din 9 iunie o vor putea face cu până 45 de zile înaintea scrutinului. Toni Greblă a participat la conferința de presă de după ședință, AEP fiind coautor la elaborarea Ordonanței, alături de Ministerul de Interne și cel de Externe.
Guvernul a adoptat OUG care declanşează organizarea simultană a alegerilor locale şi europarlamentare în data de 9 iunie.
„Perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie va începe la data de 12 martie şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unei conferinţe de presă desfășurată la finalul ședinței Executivului.
Conform articolului 33, aleșii locali se pot înscrie în orice partid pentru a candida din partea acestuia la alegerile din 9 iunie, fără să le înceteze mandatul în curs.
„De la data intrării în vigoare a OUG, să zicem de mâine, cel care vrea să candideze – consilier, primar, preşedinte de Consiliu Județean – în numele altui partid decât cel cu care a câştigat alegerile din 2020 e liber să o facă. Are la dispoziţie 25-35 de zile, până înainte cu 45 de zile de la data alegerilor. Deci are această posibilitate să-şi depună candidatura în numele altui partid. El nu pierde mandatul pe care îl exercită în prezent.
Dar până la data constituirii noului Consiliu, respectiv depunerii jurământului de primar, preşedinte de Consiliu Județean, el nu poate să îşi mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie”, a explicat Toni Greblă, președintele AEP.
Amintim că, în versiunea inițială a proiectului de Ordonanță, aleșii locali ar fi putut trece la alt partid și după alegerile din 9 iunie.
Întrebat cu ce diferă actuala Ordonanţă de cea adoptată acum zece ani, care a fost declarată neconstituţională, Toni Greblă a răspuns: „E diferit pentru că acum s-a urmărit ca pentru o perioadă limitată, de la începerea perioadei electorale şi până la terminarea alegerilor – având în vedere că există un decalaj până la constituirea noilor autorităţi alese – primarii, preşedinţii de Consiliu Judeţean, respectiv consilierii locali, consilierii judeţeni – dacă consideră că aşa e bine, să poată să candideze din partea altui partid, fără să-şi piardă mandatul de ales local. (…) E o decizie asumată de Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze alegeri. Altfel, s-ar fi putut înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care i-a desemnat acum patru ani”.
Șeful AEP a mai spus că va putea exista un control al Curții Constituționale, dat fiind că OUG „trebuie confirmată” în Parlament.
Pe de altă, el a dat asigurări că Ordonanța „nu încalcă prevederile” Constituţiei.