Premierul Ludovic Orban a reiterat că PNL și președintele Iohannis își doresc creșterea alocației, al cărui nivel s-ași mărit anul acesta la inițiativa lui Robert Sighiartău, și a explicat de ce dublarea cuantumului va intra în vigoare abia după 1 iulie.
„Noi dorim creșterea alocației și, de altfel, alocația a și crescut anul acesta, ca urmare a legii inițiate de colegul nostru Sighiartău, indexată cu rata inflației. Noi ne dorim creșterea alocațiilor, numai că intrarea în vigoare a legii este ulterioară Legii bugetului de stat. În Legea Bugetului de stat nu am cuprins sumele necesare, care sunt destul de mari. Sunt peste șase miliarde de lei pentru a putea susține această măsură și, de altfel, nici nu avem voie legal și constituțional fără să existe sursă în Legea bugetului de stat. Ca atare, vom proroga termenul de intrare în vigoare până la primul moment în care putem face rectificarea bugetară, și anume după data de 1 iulie”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Întrebat dacă amână termenul de intrare în vigoare pentru că este posibil să avem alegeri anticipate până atunci, Ludovic Orban a răspuns: „Cu siguranță, după primele șase luni ale anului, vom vedea cum evoluează economia românească. Cu siguranță vom crește alocațiile, dar vom crește alocațiile cu atât cu cât ne permit resursele bugetare, pentru că să ne aducem aminte că există o lege a pensiilor, a salarizării, care trebuie puse în practică și noi suntem niște oameni responsabili, care nu ne permitem să angajăm cheltuieli decât în măsura în care există resurse financiare. Sigur, vom crește alocațiile. Cum vom crește alocațiile, vom decide pe măsură ce vom vedea evoluția economiei românești, ca urmare a politicilor economice promovate de PNL, care încurajează investițiile, care încurajează companiile, care vor să refacă încrederea în România a mediului de business și a investitorilor, atât români, cât și investitorilor străini, și care vor să genereze politicile economice ale guvernului liberal un climat favorabil investițiilor, astfel încât să putem să asigurăm o dezvoltare economică bazată pe piloni solizi”.
Referitor la poziția PSD, în contextul în care social-democrații susțin că doresc eliminarea pensiilor speciale, iar banii să fie redirecționați către dublarea alocațiilor, primul-ministru a explicat: „Inventatorii pensiilor speciale sunt acești demagogi pesediști, care probabil s-au uitat în sondaje și au văzut că aproape 90% din populația României este împotriva pensiei speciale. După ce ei au fost inventatorii și promotorii pensiei speciale, acum îi mint iar pe români că vor să taie pensiile speciale. Readuc aminte că proiectul de lege aflat în dezbaterea Parlamentului e proiectul de lege inițiat de PNL, care în mod consecvent nu a susținut pensiile speciale decât, evident, pensiile speciale pentru cadrele militare, pensii de serviciu, care sunt acordate în toate țările NATO. Ca atare, nu mă interesează demagogia lor. În ceea ce ne privește pe noi, cu siguranță, dacă va exista sesiune parlamentară extraordinară, vom cere introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului de lege inițiat de PNL referitor la desființarea mai multor categorii de pensii speciale și vom vedea atunci ce face PSD”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.