Guvernul Orban prezintă noile măsuri de relaxare și activitățile ce vor fi reluate din 15 iunie: Se redeschid grădinițele, mallurile, casele de pariuri, piscinele exterioare. Vor fi permise grupurile de 6 persoane (VIDEO)

Guvernul Orban prezintă noile măsuri de relaxare și activitățile ce vor fi reluate din 15 iunie: Se redeschid grădinițele, mallurile, casele de pariuri, piscinele exterioare. Vor fi permise grupurile de 6 persoane (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a prezentat, joi, în cadrul ședinței de la Palatul Victoria, noile măsuri de relaxare și activitățile ce vor fi reluate din 15 iunie. Astfel, anunță prim-ministrul, odată cu noua etapă a luptei naționale cu pandemia de coronavirus, se vor redeschide grădinițele, mallurile, cafenelele, piscinele exterioare, și vor fi permise grupurile de până la șase persoane. Tot atunci, liderul liberalilor a prezentat și noile condiții pentru izolarea la domiciliu, care prevăd o serie de excepții pentru țările în care rata de răspândire a COVID-19 este în scădere, dar și pentru desfășurarea traficului aerian.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban, în cadrul ședinței de Guvern de joi

  • Care reprezintă baza HG pentru măsurile de relaxare care se vor aplica cu începere din data de 15 iunie. În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgențăam decis să propunem pentru HG reluarea unor activități și o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând am să mă refer la o măsură care este extrem de importantă, care privește izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte țări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecției cu coronavirus în celelalte țări, iar în baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient privitor la nivelul de răspândire, pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate țările care vor avea un coeficient mai mic de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru14 zile pentru cetățenii care vin din aceste țări.
  • Am să dau, așa, câteva exemple ca să înțelegeți. Este vorba de țări cu un nivel redus de răspândire, cum sunt Austria, Bulgaria, Grecia, și alte țări de la nivel european, unde este evident că și în baza evaluării care este aplicată și în alte țări, evaluarea pe care o face INSP o face pe baza unei metodologii, care este recomandată de la nivel european, este într-un fel normal să renunțăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetățeni.
  • De asemenea, traficul aerian cu toate aceste țări care sunt sub coeficientul de 5, pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat în baza hotărârii CNSU, pe baza evaluării făcute de INSP.

  • Sigur că dacă sunt români care pleacă într-un sejur de 7 zile, ei când se întorc nu vor mai fi de izolare, cu condiția să se ducă într-una din țările care vor fi exceptate. Sigur că va fi pusă condiția ca numărul de zile petrecute de persoana care vine în România în țara care este sub coeficientul de 5 trebuie să fie de 14 zile sau să cumuleze 14 zile în una sau mai multe țări în care a stat și în care nivelul de răspândire a epidemiei nu este atât de larg.

  • CNSU propune reluarea activității în spații comerciale cu mai multe magazine, respectiv în malluri. Aici vom păstra interdicția privitoare la cinematografe, privitoare la restaurante, cafenele, locuri de servire a mesei din cadrul mallurilor – cele în spații închise. Cele care sunt pe terase vor fi permise. De asemenea, acele săli de jocuri, care există în malluri.

  • Se va relua activitatea de tratament balnear, în condițiile pe care le va stabili prin ordin ministrul Sănătății.

  • De asemenea, este o măsură care am văzut că a suscitat dezbateri și aici trebuie să vă spun câteva lucruri. Odată cu încheierea școlii, va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării școlilor, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu elevul, cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu. Deci, practic, această formă de sprijin care a funcționat pe perioada stării de urgență și stării de alertă, cât au fost suspendate cursurile școlare, va înceta și foarte multe familii active vor fi în situația în care le va fi extrem de dificil să găsească o soluție pentru ca în perioada în care se duc la serviciu, la muncă, să existe persoane care să aibă grijă de copii. Sigur, recomandarea noastră este să facă tot ce e posibil pentru a găsi soluții în cadrul familial, pentru a putea avea grijă de copii, dar dacă nu vor exista astfel de soluții permitem, în condiții extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, redeschiderea grădinițelor, a activităților de tip after-school, care funcționează în mod normal pe perioada verii.

  • De asemenea, se va permite creșterea numărului de persoane de la 3, la 6, inclusiv pentru activitățile sportive și reacreative care se desfășoară în aer liber, pentru o gamă largă de activități sportive și activități recreative. De asemenea, se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, respectiv Loteria, casele de pariuri, care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut.

Președintele Iohannis îndeamnă la prudență, pe fondul noilor măsuri de relaxare

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit și el despre efectele pandemiei de coronavirus în România și a subliniat că, deși ne pregătim de o nouă relaxare, trebuie să fim în continuare vigilenți, pentru că virusul este încă prezent în comunitate și produce zilnic noi îmbolnăviri. Tot atunci, el a reiterat că se impune prelungirea stării de alertă.

„Acum, din păcate, nu s-a terminat. Cu toții ne-am fi dorit să scăpăm mai repede de epidemie. Ați văzut, și astăzi din păcate avem peste 200 de noi cazuri, deci nu putem să vorbim despre fosta epidemie. Este încă în comunitate virusul. Pentru ca Guvernul să aibă pârghiile necesare să ia măsurile atunci când se impun, după părerea mea, este nevoie de prelungirea stării de alertă.Eu nu îmi doresc să se prelungească starea de alertă cu măsurile care acum sunt în vigoare toate. Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă, care conține exact acele lucruri care trebuie să rămână obligatorii. De exemplu, portul măștii în interior – suntem în exterior – distanțarea, măsurile de igienă. Gândiți-vă că fără acest instrument al stării de alertă, miniștrii nu mai pot emite ordine care să vină în sprijinul medicilor și în sprijinul sănătății publice. Sunt motive practice care ne fac să credem că trebuie să continuăm”, a spus, printre altele, președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a făcut aceste declarații în Piața Universității, unde a fost să depună coroane de flori, în contextul în care România este tot mai aproape de momentul în care se vor împlini exact 30 de ani de la sângeroasa Mineriadă din 13-15 iunie 1990. După scurta discuție cu presa, șeful statului s-a deplasat la Universitatea din București, unde a vorbit despre evenimentele care marcau Capitala și restul țării acum trei decenii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:02 - SUA se confruntă cu cel mai mare atac cibernetic din istorie. Pe cine consideră americanii vinovați
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat
09:48 - Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic și a viscolului. Mai multe indicatoare rutiere au fost distruse