Guvernul României pregătește plafonarea prețurilor pentru mai multe alimente de bază, după ce tarifele au explodat în ultimele luni. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a făcut anunțul în ziua de marți, 1 februarie.
PSD va discuta zilele acestea cu liderii din PNL pentru proiectul ce prevede plafonarea prețurilor la alimentele de bază. În acest sens, Ciolacu a dat exemplu vecinii maghiari. În Ungaria, proiectul a intrat în vigoare de astăzi.
„Vom discuta în coaliție plafonarea prețurilor la alimente. În Ungaria, așa s-a făcut, este și normal (…) Vorbim despre o plafonare a prețurilor la produsele de bază, nu este o raționalizare”, a declarat Ciolacu.
Conform calculelor preliminare ale Guvernului de la Budapesta, inflaţia în Ungaria a fost în 2021 de doar 5,1%, iar în 2020, de 3,3%. În România, rata anuală a inflației pentru 2021 a fost de aproape 8%. Până în iunie, 2022, inflația va ajunge la aproape 9%, a avertizat BNR. În acest context, prognoza pentru întreg anul este cu adevărat îngrijorătoare.
Există numerase controverse pe tema inflației, în România. Economistul Radu Soviani a acuzat INS de fake news.
„Este prea mare inflația? Da, mult prea mare în România. Nu este inflația mincinoasă de 7,8% pe care o raportează INS. A făcut ceea ce nu se face în nicio țară civilizată. A spus că există o ordonanță de plafonare și prin urmare, prețurile ar urma să scadă la energie, ceea ce nu s-a întâmplat. Inflația reală este undeva spre 15-20%. Ea urcă în contextul eșecului de supraveghere și de urmărire a ceea ce se întâmplă pe piața energiei”, a declarat Soviani, pentru B1 TV.
În Ungaria, într-un celebru lanț de supermarketuri, mai multe alimente de bază au fost raționalizate. Lidl Ungaria a stabilit cantitatea maximă care poate fi achiziționată la o singură cumpărătură: 10 kilograme de zahăr, 10 kilograme de făină, 12 litri de lapte UHT, respectiv 10 litri de ulei de floarea soarelui.