Guvernul Orban III a fost învestit cu 286 de voturi ”pentru”: Klaus Iohannis a semnat decretul de numire

Guvernul Orban III a fost învestit cu 286 de voturi ”pentru”: Klaus Iohannis a semnat decretul de numire
Foto: gov.ro

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Guvernului Orban III, anunță Administrația Prezidențială.

Ceremonia de depunere a jurământului este programată, sâmbătă, la ora 18.00.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 14 martie a.c., decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

  • Ludovic Orban – prim-ministru
  • Raluca Turcan – viceprim-ministru
  • Vasile-Florin Cîţu – ministrul finanțelor publice
  • Marcel Ion Vela – ministrul afacerilor interne
  • Bogdan Lucian Aurescu – ministrul afacerilor externe
  • Marian Cătălin Predoiu – ministrul justiției
  • Nicolae-Ionel Ciucă – ministrul apărării naționale
  • Virgil-Daniel Popescu – ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri
  • Lucian Nicolae Bode – ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor
  • Nechita-Adrian Oros – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
  • Costel Alexe – ministrul mediului, apelor și pădurilor
  • Ion Ştefan – ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației
  • Ioan Marcel Boloş – ministrul fondurilor europene
  • Victor Sebastian Costache – ministrul sănătății
  • Cristina Monica Anisie – ministrul educației și cercetării
  • Bogdan Gheorghiu – ministrul culturii
  • Marian Ionuţ Stroe – ministrul tineretului și sportului
  • Victoria Violeta Alexandru – ministrul muncii și protecției sociale

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc astăzi, 14 martie a.c., începând cu ora 18:00, la Palatul Cotroceni”, se arată în comunicatul de presă al Președinției.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Guvernul Orban III a fost învestit, sâmbătă, în urma votului din Parlament. Au fost exprimate286 voturi ”pentru”, 23 ”împotrivă” și o abținere. Pentru a fi învestit noul cabinet avea nevoie de 233 de voturi favorabile. Cabinetul Orban III are aceeași componență ca Executivul precedent și va pune în aplicare același program de guvernare.

Împotriva Guvernului Orban III au votat aleșii de la Pro România, partid coondus de Victor Ponta, și parlamentarii neafiliați, care sunt controlați de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

În aceste condiții, urmează ca membrii Guvernului să depună jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.

Amintim că învestirea noului Guvern are loc în plină criză generată de înmulțirea cazurilor de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul României.

Sâmbătă, țara noastră a intrat în al treilea scenariu de răspuns la această criză, odată cu depășirea pragului de 100 de cazuri de contaminare.

Cel mai recent, s-a anunțat testarea pozitivă a trei politicieni. Este vorba despredeputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, după ce au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 102 cazuri.

Senatorul PNL de Constanța Vergil Chițac a fost contaminat după ce a participat la o Reiuniune NATO în capitala Belgiei,și și-a infectat, apoi, soția, fiul și asistentul personal, precum și mai mulți colegi. Trei dintre ei au fost confirmați sâmbătă, însă există și alte suspiciuni.

Din acest motiv premierul desemnat, Ludovic Orban, întreaga conducere a PNL și mai mulți miniștri au intrat în autoizolare, în condițiile în care au intrat în contact cu Chițac fără a ști că acesta este bolnav.

Astfel, audierile miniștrilor propuși să facă parte din noul guvern, precum și votul din Parlament s-au desfășurat în condiții speciale. Sâmbătă dimineață, aleșii ajunși la Palatul Parlamentului au fost testați pentru COVID-19 și au purtat măști și mănuși de protecție.

Unii dintre miniștri au fost audiați prin videoconferință, iar lavot s-a intrat în grupuri de câte 20 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”