Guvernul Orban ar urma să aprobe, în ședința de marți, prelungirea stării de alertă
Guvernul Orban ar urma să aprobe, în ședința de marți, prelungirea stării de alertă, susțin surse guvernamentale pentru Agerpres, deși demersul nu figurează pe agenda întâlnirii de la Palatul Victoria. Decizia cabinetului liberal ar putea fi luatădupă reuniunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență din aceeași zi.
Guvernul Orban ar urma să aprobe, în ședința de marți, prelungirea stării de alertă
„Adoptăm Hotărârea de Guvern privind starea de alertă și toate actele privind starea de alertă. Dacă PSD nu votează, autoritățile rămân fără instrumentele necesare pentru a proteja viețile oamenilor. (…) Decizia de a prelungi starea de alertă nu e una politică, ci științifică. Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, declara duminică Ludovic Orban, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, care încă se bucură de o susținere largăîn Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.
Cum va proceda PSD la votul din Parlament. Ce a spus Marcel Ciolacu
Rămâne încă o enigmă care va fi strategia PSD la votul din Parlament. Liderul interimar Marcel Ciolacu anunțat luni, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național, că social-democrații vor vota „tot ce ține de sănătatea românilor”, explicând că decizia cu privire la a prelungi sau nu starea de alertă se va lua abia după ce va putea fi consultată forma finală a hotărârii de guvern pentru extinderea situației excepționale de pe teritoriul României. Tot atunci, președintele Camerei Deputaților a precizat că PSD își dorește mai degrabă introducerea unei stări intermediare, care să nu fie prelungită mai mult de 15 zile.
„Nu avem nicio analiză de risc, nu avem nicio propunere din partea Guvernului de prelungire a stării de alertă. Nici politicienii, nici presa, nici românii nu știu ce se va întâmpla peste câteva ore, când va expira starea de alertă. Cu certitudine știm un lucru: în spațiile închise se pot juca păcănele. În rest, avem doar supoziții: în biserici nu se poate intra, nu știm dacă bolnavii cronici pot merge în continuare la tratmente, sunt spitale închise, sunt spitale sport COVID cu zero pacienți.Așteptăm să vedem cum este propunerea Guvernului și sum este acest HG.Tot ce ține de sănătatea românilor va fi votat dePSD.Exclus să votăm în continuare achiziții directe.Ne-am dori o stare intermediară și nu va fi prelungită cu mai mult de 15 zile. Să vedem dacă va fi o majoritate în Parlament”, a spusMarcel Ciolacu.
Instituită formal sau nu, România trece deja printr-o stare de alertă
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, sublinia că România traversează o stare de alertă în acest moment, fie că situația este decretată formal sau nu.
„Declarată sau nu, decretată sau nu, suntem într-o stare de alertă. Avem încă o transmitere comunitară mică deocamdată, dar cu niște excese în ultimele patru, cinci zile. Gândiți-vă că am început cu 196 de cazuri în creștere, 237, 222, 275, culminând 320 de cazuri noi raportate ieri. Am avut de gestionat două weekenduri mai lungi, după prima și a doua serie de măsuri de relaxare. Astăzi avem o zi cu o a treia etapă de relaxare. Sunt momente pe care trebuie să le gestionăm, avem norme de funcționare și desfășurare a tuturor activităților pe care le relaxăm, deci trebuie să avem și o stare instituțională în care să putem avea pârghiile, ca să putem gestiona eventualele evoluții nefavorabile”, a afirmat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, luni, în cadrul Știrilor B1 TV.