Guvernul Orban a renunțat la restricțiile suplimentare pentru plaje. Raed Arafat (DSU): Propunerea a avut logica ei, dar deja există regulamente suficiente

Guvernul Orban a renunțat la restricțiile suplimentare pentru plaje. Raed Arafat (DSU): Propunerea a avut logica ei, dar deja există regulamente suficiente
Foto: Hepta

Propunerile de restricții suplimentare pentru plajele de pe litoralul românesc au fost eliminate din forma finală a hotărârii adoptate de Guvernul Orban, a subliniat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Guvernul Orban a renunțat la restricțiile suplimentare pentru plaje. Ce a declarat Raed Arafat (DSU)

„După cum ați văzut nu mai este în Hotărârea de Guvern. A fost o propunere care a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, însă după analiza actelor normative care deja există s-a considerat căexistă regulamente suficiente care să fie aplicate pe plaje, cu condiția ca ele să fie respectate, motiv pentru carenu s-a mai inclus în Hotărârea de Guvern pentru plaje. Dar bineînțeles este posibil să se vină cu alte prevederi pentru alte amplasamente din zona plajelor și a litoralului care să stabilească exact orarul de lucru și care sunt restricțiile, acolo”, a declarat șeful DSU.

Noi măsuri de restricție din 1 august

Guvernul Orban a adoptat noi măsuri de restricție în ședința desfășurată miercuri la Palatul Victoria. Astfel, masca de protecție va deveni obligatorie, din 1 august, și în spațiile publice deschise în condiții stabilite de către autoritățile locale, iar programul teraselor va fi limitat.

„Propunerea CNSU este de a impune obligativitatea purtării măștii și în aer liber, în anumite spații, în anumite intervale orare, unde nu se poate asigura distanța minimă de protecție de 1,5 metri. Este vorba despre piețe, care sunt aglomerate, unde se formează cozi, unde interacțiunea este foarte apropiată. Este vorba de faleze, am dat exemplul Galațiului, acolo e o aglomerație în weekend în care nu poți să păstrezi distanța. Este vorba despre târguri, despre localități, unde se fac evenimente de ziua localității. De asemenea, pe peroanele gărilor, în stații, unde se așteaptă mijlocul de transport”, a fost mesajul premierului Ludovic Orban.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a afirmat că„este un moment critic, iar măsurile de protejare a populației, în contextul în care România a atins aprope 1.200 de cazuri zilnice,sunt extrem de importante. Situația este extrem de gravă”. Șeful statului a subliniat că „deciziareintrării în starea de urgențăse poate lua doar în măsura în care specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Eu vreau să cred că există altă soluție. Vreau să cred că românii, împreună cu autoritățile, vor respecta normele și pentru a nu ajunge în situația în care să nu putem controla răspândirea bolii. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim rezonabil această pandemie. Reintrarea în starea de urgență, care ar afecta și libertăți și drepturi civile, e o ultimă soluție, când nu mai avem nici o altă posibilitate să reintrăm în zona de control a pandemiei”.

România, peste 48.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19

Cu 48.235 de cazuri confirmate de COVID-19 și 2.269 de decese legate de coronavirus, România vine după opt zile consecutive în care au fost depistate peste 1.000 de persoane infectate la fiecare 24 de ore.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`