Guvernul lucrează la "o schemă integrată" care să combată sărăcia. Cioloș: Este nevoie de o plasă de siguranță pentru cei supuși riscului de sărăcie, indiferent de vârstă (VIDEO)

Publicat: 10 02. 2016, 11:15

Premierul Dacian Cioloș a declarat la începutul ședinței săptămânale de guvern că va discuta despre ”o schemă integrată” care să ajute românii supuși riscului de sărăcie.

”Avem în România mulți oameni supuși riscului de sărăcie. Dintre aceștia, 1,7 milioane sunt copii mai alea din mediul rural. Pornind de la faptul că avem o strategie antisărăcie, care nu vrem să rămână doar la nivel de strategie, am cerut doamnei Ministru Costea, domnului vicepremier Dâncu și consilierilor de la cancelarie să vină cu un plan prin care să se canalizeze fonduri de la bugetul de stat și de la Uniunea Europeană pentru măsuri existente deja, pentru măsuri noi sau proiecte pilot dezvoltate de structuri interguvernamentale, care și-au demonstrat eficiența și pe care vrem să le generalizăm”, a susținut Cioloș.

Acesta a precizat că planul va include proiecte în funcție de categorii de vârstă, astfel încât să existe ”o plasă de siguranță pentru cei supuși riscului de sărăcie, indiferent de vârstă”.

Astfel, guvernanții vor să se asigure că, la naștere, toți copiii vor putea fi vaccinați și vor primi identitate. ”Sunt familii care nu au domiciliu fix, așa încât sunt copii care rămân fără identitate și rămân excluși”, aprecizat Cioloș.

Pentru preșcolari va fi completat programul național Fiecare copil la grădiniță, astfel încât copiilor să li se asigure rechizite, haine, vitamine.

Guvernanții își mai propun să reducă gradul de abandon școlar prin extinderea, cu bani europeni, a programului A doua șansă și a programelor localizate la nivelul unor regiuni, precum programul Teach for Romania.

Guvernul lucrează la „o schemă integrată” care să combată sărăcia

#DIRECT_ONE_lpjjd1#

Pentru tinerii care au abandonat școala și nu au șanse la loc de muncă, ei vor să vină cu o abordare proactivă. Astfel, se dorește dezvoltarea unor programe de asistență care să îi caute pe tineri și să-i ajute să se integreze sau să-și continue școala.

Pentru cei mai în vârstă, se vizează recunoașterea de către stat a eforturilor pe care le fac la nivel social și prin implementarea programului Bunicii comunității, astfel încât persoanele dispuse să îngrijească copii într-un cadrul organizat.

Pentru familii, Dâncu are în proiect un pachet de legi al locuirii, care să clarifice situația locuințelor sociale și un program de microgranduri pentru familiile sărace care au nevoie de investiții ușoare pentru a-și asigura o locuință decentă.

”Pentru a finanța aceste programe, am lucrat la o adaptare a ghidurilor pentru diversele programe naționale ca să existe coerență între măsuri și obiective”, a mai susținut premierul, care a mai precizat că se dorește trecerea de la abordarea sectorială la abordarea integrată, pe obiective.