Coaliția a decis, luni, ca Guvernul să înceapă în această săptămâna procedurile de angajare a răspunderii pe legea privind comasarea alegerilor și promovarea judecătorilor la ÎCCJ. Intenția Coaliției este ca Executivul să-și angajeze răspunderea pe cele două legi, joi, 15 decembrie. Informaţia a fost confirmată de premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă susţinută luni dimineaţă, la Palatul Victoria.
Șeful Executivului a declarat că este nevoie ca alegerile să fie comasate, întrucât anul viitor va fi unul dificil, iar Guvernul trebuie să se axeze pe investiții și locuri de muncă.
„Proiectul privind răspunderea comasării alegerilor este unul cu caracter tehnic, în 2012 alegerilor locale și parlamentare vor fi stabilite la aceeași dată. Anul 2012 este un an economic dificil și trebuie să evităm orice derapaje cu caracter economic. Vrem ca în 2012 să avem mai puțină dezbatere care să producă instabilitate și să ne concentrăm mai mult pe investiții și locuri de muncă”, a declarat Emil Boc.
Emil Boc a reamintit că în anii anteriori au mai existat alegeri comasate și speră ca întreaga „clasă politică să voteze revizuirea Constituției”.
„În 2004 și în 1996 alegerile aveau loc la aceași dată. Acest proiect vizează doar comasarea alegerilor, sper ca întreaga clasa politică să voteze revizuirea Constituției”, a mai spus premierul României.
USL anunța zilele trecute că dacă Guvernul își asumă răspunderea pe comasare va depune moțiune de cenzură. Întrebat dacă se teme de această moțiune de cenzură, Emil Boc a replicat “moțiunea de cenzură este o procedură constituțională, nu mă aflam aici dacă aveam vreo temere”.
În privința proiectului promovării judecătorilor la ÎCCJ, șeful Executivului a anunțat că avansarea se va face numai pe bază de concurs, care va consta în evaluarea judecătorilor, într-un interviu și într-o probă scrisă.
“Acest proiect îmbunătățește procedura de selectare a judecătorilor prin institutirea unor garanții de transparență și profesionalism. Promovarea în funcția de judecători se va face numai prin concurs. Evalurea sentințelor judecătorști și interviu în fața mgasitraților și o probă în funcție de specializare. Punctajul minim pentru a fi admis este de 80 de puncte. Iar la proba scrisă judecători trebuie să obțină nota 8”, a adăugat Boc.
Guvernul s-a reunit în ședință luni la ora 10:00, pentru a discuta proiectele de legi privind comasarea algerilor locale cu cele parlamentare și promovarea judecătorilor la Înalta Curtea de Casație și Justiție.
Fekte Andras Levente, liderul senatorilor UDMR, declara că Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare și locale și pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că susține varianta asumării răspunderii și comasarea alegerilor locale cu parlamentare, în condițiile păstrării sistemului electoral actual și a numărului de parlamentari.
Președintele PNL și unul din liderii USL, Crin Antonescu, a declarat că opoziția continuă să se opună proiectului coaliției de a sprijini legea comasării alegerilor parlamentare.
Crin Antonescu a menționat că USL este de asemenea împotriva reducerii numărului de parlamentari și modificării legii votului uninominal.