Guvernul își asumă proiectul „România Educată”. Klaus Iohannis: Reforma e obligatorie. Nu putem continua cu rate așa mari de abandon, analfabetism funcțional și științific (VIDEO)

Publicat: 14 07. 2021, 13:07
Actualizat: 14 07. 2021, 13:40
Klaus Iohannis, participând la o ședință a Guvernului Cîțu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la ședința Guvernului. Cabinetul Cîțu urmează să adopte un Memorandum prin care își asumă proiectul „România Educată”, inițiat de șeful statului.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

„E o zi extrem de importantă pentru viitorul educației din țara noastră. Împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului România Educată. Mulțumec pentru colaborare. Sunt convins că veți depune toate eforturile pentru a schimba în bine sistemul de educație. Reforma e obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și pentru a avea șanse pe o piață competitivă și în continuă schimbare.

România Educată e un proiect cu legitimitate democratică, un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare pe domeniul educației din perioada postdecembristă. Avem toate premisele pentru a prioritiza investiții în educație și pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învățământul are atâta nevoie.

Proiectul România Educată are deja un sprijin financiar important prin PNRR, în valoare de 3,6 miliarde euro. O țară pe deplin dezvotată și cu o democrație cosolidată are o populație educată și corect informată.

Nu putem continua cu rate așa mari de abandon, analfabetism funcțional și științific. România Educată propune soluții concrete, obeictive, măsuri și ținte ambițioase, dar realiste

Dintre țintele concrete reaminesc scăderea ratei de părăsirea timpurie a școlii, reducerea ratei de analfabetism funcțional, asigurarea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor cât și a elevilor, dezvoltarea învățământului profesional și creșterea numărului de absolvenți de studii superioare.

Proiectul România Edudată e foarte aproape de sufletul meu. Cred că e o oportunitate istorică, dar și o mare responsabilitate pentru actuala clasă poltică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar pentru a rezolva problemele specifice unui ciclu electoral.

Guvernul a dovedit că e capabil să gestioneze situații și crize complexe. Sunt convins că implicarea lui va face posibilă operaționalizarea eficientă a proiectului. E important să existe o participare consistentă la nivel parlamentar, prin adoptarea legislației necesare.

Românii așteaptă un plan coerent de implementare cu termene realiste. Singurul tren către un viitor mai bun e educația, doar așa putem oferi tinerilor și copiilor șansa de a profita pe deplin de oportunitățile pe care le oferă o economie modernă și o societate democratică.

România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri, nu ne permitem să-i pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă. Trebuie să acționăm acum. Eu vă rămân alături în faza de implementare a proiectului România Educată”.