Guvernul ia măsuri după intrarea în vigoare a legii carantinei. Ludovic Orban: Vidul legislativ de până acum poate avea efecte negative (VIDEO)

Guvernul ia măsuri după intrarea în vigoare a legii carantinei. Ludovic Orban: Vidul legislativ de până acum poate avea efecte negative (VIDEO)
Captură B1 TV

Guvernul PNL s-a reunit în ședință, marți dimineață, pentru a modifica Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, în condițiile în care tocmai a intrat în vigoare legea privind carantina și izolarea. Premierul Ludovic Orban a declarat că, de acum, Guvernul are din nou toate pârghiile necesare pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului. Totuși, acesta a ținut să precizeze că după decizia Curții Constituționale de la finele lunii trecute și până acum a existat un vid legislativ, iar efectele sale negative s-ar putea vedea. De altfel, luni seară, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, din cauza deciziei CCR, 3.680 de persoane diagnosticate cu COVID-19 nu au fost nici internate, nici monitorizate.

Ludovic Orban, după intrarea în vigoare a legii carantinei: Vom avem din nou la dispoziţie instrumentele pentru a lupta eficient contra epidemiei de coornavirus

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți dimineață, că intrarea în vigoare chiar din această zi a legii privind carantina și izolarea va permiteGuvernului să ia toate măsurile necesare în lupta cu epidemia de coronavirus. De altfel, Guvernul s-a reunit chiar pentru a modifica în acest sens Hotărârea privind prelungirea stării de alertă.

„În sfârșit avem legea izolării, carantinării, care a intrat în vigoare practic de la ora 00.00. Ședința de astăzi e convocată pentru a modifica Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă și pentru a include în Hotărârea de Guvern modificările necesare rezultate în urma adoptării legii.

Începând de astăzi, avem din nou la dispoziţie instrumentele pe care le are orice Guvern pentru a lupta eficient contra epidemiei de coronavirus. Ne-a revenit practic dreptul de a putea lua măsuri de protecţie a sănătăţii publice.

Reamintim românilor că, în urma deciziei CCR, peste 900 de pacienţi au cerut externare şi peste 3.000 de români diagnosticaţi nu au fost internaţi în spitale. Nu am putut impune izolarea, pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă. Nu am putut dispune izolarea faţă de persoanele cu care au intrat în contact. Aceste două săptămâni de vid legislativ pot avea efecte negative”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a dat asigurări că, acum că există și cadrul legal, vor fi dispuse toate măsurile pentru a opri răspândirea SARS-CoV-2.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Grupul de Comunicare Strategică: Din cauza deciziei CCR, 3.680 de persoane infectate cu coronavirus nu au fost nici internate, nici monitorizate

La finele lunii iunie, judecătorii CCR au declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru. Ei au precizat că este nevoie de o lege în acest sens. Mai mult, Curtea Constituțională a mai arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”. Asta pentru că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

Urmare a verdictului Curții, autoritățile nu au mai putut impune măsurile de carantinare și izolare.Centrele de carantină s-au golit, iar numeroși pacienți infectați cu coronavirus s-au externat la cerere.

Luni seară, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, între 2 și 20 iulie, 10.393 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus la nivel național, dar decizia Curții Constituționale privind carantina și izolarea a făcut ca 3.680 dintre aceste să nu fie nici internate, nici monitorizate.

„Totodată, au fost externate 1.396 persoane asimptomatice după 10 zile de la depistare și 972 persoane externate la cerere, depistate pozitiv la testul pentru noul coronavirus”, a mai transmis Grupul, printr-un comunicat.

După zile întregi de dezbateri, mai ales în Senat, legea privind carantina și izolarea a fost adoptată și, ulterior, promulgată de președintele Klaus Iohannis. A fost astfel umplut vidul legislativ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)