Peste 10.000 de angajați din companiile de stat ar urma să își piardă locul de muncă până în 2018, prin aplicarea planurilor de disponibilizare, aceștia urmând să beneficieze astfel de plăți compensatorii, anunță un document guvernamental.
Acest document este anexat OU privinf protecția angajaților disponibilizați, discutat și în Comisia pentru Muncă de la Senat.
„Comisia pentru muncă a avut în atenţie, în mod deosebit, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare care stabileşte principalele măsuri de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concediere colective. Astfel, s-a estimat că, în urma aplicării planurilor de disponibilizare din cadrul societăţilor naţionale, regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi a regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, numărul beneficiarilor acestor măsuri de protecţie va fi în jur de 10.500 de persoane”, se arată în comunicatul Comisiei, citat de Mediafax.
În luna februarie s-a anunțat că Guvernul va începe concedierea de angajați din 16 companii din sectorul energetic, sistemul de protecție socială fiind pregătit pentru a le fi oferit ajutor persoanelor ce urmează să fie disponibilizate. (Detalii AICI)
La scurt timp după ce proiectul disponibilizărilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Guvernul a cerut retragerea acestuia, precizând că nu a fost discutat și nici aprobat un astfel de program. (Detalii AICI)