Miniştrii propuşi în Guvernul Cîţu au fost avizaţi favorabil în comisiile de specialitate. Votul de încredere a început

Publicat: 23 12. 2020, 17:30
Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE, 23 decembrie, ora 17.30: A început votul în ședința plenului reunit al Parlamentului, în care deputații și senatorii României trebuie să decidă dacă vor acorda sau nu încrederea necesară pentru învestitură Guvernului Cîțu, un cabinet generat de coaliția formată între PNL, USR-PLUS și ALDE.

UPDATE, 23 decembrie, ora 10.20:Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că miniștrii propuși pentru a face parte din Guvernul Cîțu vor fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate miercuri, între orele 11.00 și 14.00, iar ședința de plen pentru votul de învestitură va avea loc începând cu ora 15.00. (Detalii AICI)

UPDATE, 23 decembrie, ora 11.00:Au început audierile miniștrilor propuși în comisiile parlamentare de resort.

Răspund întrebărilor prlamentarilor, la această oră, Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii, Sorin Câmpeanu – ministrul propus al Educaţiei, Cristian Ghinea – ministrul propus al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Nicolae Ciucă – ministrul propus al Apărării, Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Ion – ministrul propus al Justiţiei şi Virgil Popescu – ministrul propus al Energiei.

UPDATE, 23 decembrie, ora 12.00: Audierile au continuat cu: Claudiu Năsui – ministrul propus al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Eduard Novak – ministrul propus al Tineretului şi Sportului, Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe, Raluca Turcan – ministrul propus al Muncii şi Protecţiei Sociale, Lucian Bode – ministrul propus al Afacerilor Interne, Attila Cseke – ministrul propus al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

UPDATE, 23 decembrie, ora 12.30: Până acum au primit aviz favorabil de la comisiile parlamentare de specialitate: Sorin Cîmpeanu, propus la Ministerul Educaţiei, Virgil Popescu propus la Ministerul Energiei, Stelian Ion, propus la Justiție, Cristian Ghinea (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene) și Bogdan Gheorghiu (Ministerul Culturii).

UPDATE, 23 decembrie ora 13.00: De la această oră este programată audierea lui Cătălin Drulă – ministrul propus al Transporturilor şi Infrastructurii, Tanczos Barna – ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Vlad Voiculescu – ministrul propus al Sănătăţii, Alexandru Nazare – ministrul propus al Finanţelor, Cristian Sergiu Teleman – ministrul propus al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate au mai primit: Adrian Oros (Ministerul Agriculturii), Claudiu Năsui (Ministerul Economiei), Raluca Turcan (Ministerul Muncii), Eduard Novak (Ministerul Sportului).

UPDATE, 23 decembrie, ora 14.00: La ieșirea de la audieri, Raluca Turcan, viitorul ministru al Muncii, a subliniat că-și dorește foarte mult să poată fi majorate alocațiile și restul veniturilor românilor, dar acest lucru nu poate fi făcut decât într-un anumit context economic, altfel creșterile nu vor fi sustenabile și tot oameni vor avea de suferit. „Alocațiile pentru copii vor ajunge, în anul 2022, la o sumă care să garanteze dublarea nivelului actual”, a declarat Turcan în timpul audierii.

La rândul său, liberalul Lucian Bode a primit aviz favorabil din partea comisiei parlamentare de specialitate pentru a deveni noul ministru al Afacerilor Interne. El a promis că se vor vedea schimbări în bine chiar din următoarele câteva luni, și asta pentru că intenționează să solicite o suplimentare a bugetului ministerului, în anul viitor.

UPDATE, 23 decembrie, ora 14.50: Au fost avizați favorabil în comisiile parlamentare de resort Vlad Voiculescu (Ministerul Sănătății), Cătălin Drulă (Ministerul Transporturilor).

La finalul audierii, liberalul Virgil Popescu, avizat pentru portofoliul Energiei, a ținut să amintească faptul că s-a ținut de cuvânt în ceea ce privește promisiunile făcute la prima sa audiere, cea din noiembrie 2019, și a enumerat o parte din realizările sale.

La rândul său, Lucian Bode, viitor ministru de Interne, a fost întrebat dacă se impun noi restricții în lupta cu epidemia de coronavirus. „În baza evaluărilor specialiştilor vom lua deciziile. Niciodată nu mă voi pronunţa pe un subiect aşa de sensibil. Din păcate, evoluţia pandemiei în Marea Britanie, Franţa, Italia e îngrijorătoare şi România trebuie să se uite cu mare atenţie acolo”, a punctat el.

Sorin Cîmpeanu, ministrul propus la Educație, a vorbit despre lipsa de finanțare în acest domeniu și despre decalajele dintre mediul urban și rural.

Iar Bogdan Gheorghiu, avizat pentru portofoliul Culturii, a declarat că are în vedere reformarea Institutul Cultural Român (ICR): „Cred că bizaritatea este activitatea ICR-ului de acum şi de ceva timp încoace. Acolo în mod clar trebuie limpezite lucrurile, pentru că ICR-ul, în mod evident, şi-a uitat menirea pentru care a fost înfiinţat, fiind doar o sursă de sinecuri pentru diferiţi prieteni ai celor care au condus în ultima perioadă această instituţie. E nevoie de o reformă clară acolo”.

UPDATE, 23 decembrie, ora 15.45: În cadrul audierilor, întrebat în legătură cu eventuala carantinare a Bucureștiului, dat fiind numărul mare de infectări cu coronavirus, Vlad Voiculescu, viitorul ministru al Sănătății, a spus că „nicio măsură nu poate fi exclusă”.

UPDATE, 23 decembrie, ora 15.50: Toți miniștrii Cabinetului Cîțu au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.

Ședința de plen pentru învestirea noului Cabinet a început. După învestire, miniștrii vor depune jurământul la Palatul Cotroceni.

Miniştrii propuşi în Guvernul Cîţu au fost avizaţi favorabil în comisiile de specialitate. A începul ședința de plen pentru învestirea noului Cabinet

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Lista miniștrilor ce vor alcătui Guvernul Florin Cîțu și programul de guvernare ajung, miercuri dimineață, în Parlament. Birourilor Permanente reunite vor stabili calendarul audierii miniştrilor propuşi în comisiile de specialitate. După ce aceștia vor fi avizați, ar urma să aibă loc plenul reunit pentru învestirea Cabinetului Cîțu. Ulterior, noii miniștri vor depune jurământul la Palatul Cotroceni, în fața preşedintelui Klaus Iohannis.

Componența Guvernului Cîțu. Cine vor fi noii miniștri

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat, luni seară, acordul privind funcționarea coaliției de guvernare. Astfel, în noul Cabinet, liberalii vor conduce nouă ministere, alianța – șase, iar Uniunea – trei. Componența viitorului Guvern Cîțu

PNL

  • Ministerul Finanţelor – Alexandru Nazare
  • Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode
  • Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Energiei – Virgil Popescu
  • Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
  • Ministerul Muncii – Raluca Turcan
  • Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
  • Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă
  • Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu

USR-PLUS

  • Ministerul Sănătăţii – Vlad Voiculescu
  • Ministerul Transporturilor – Cătălin Drulă
  • Ministerul Fondurilor Europene – Cristian Ghinea
  • Ministerul Justiţiei – Stelian Ion
  • Ministerul Economiei – Claudiu Năsui

UDMR

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Mediului – Tanczos Barna
  • Ministerul Tineretului şi Sportului – Eduard Novak.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Florin Cîţu, ministrul desemnat, a precizat că noul Guvern va fi format din profesionişti care vor ajuta România să depăşească dificultățile economice și sanitare: „România trece printr-o criză dublă, de sănătate și economică. Este rolul acestei guvernări să treacă România prin criza de sănătate și să reașezăm economia pe picioare. Vin cu o echipă de profesioniști, fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial”. Aflat la Palatul Cotroceni, Cîțu a mai vorbit despre „un parteneriat onest și transparent” cu șeful statului.

Premierul desemnat a spus apoi că speră ca până miercuri seara toţi miniştrii săi să depună jurământul.

De partea cealaltă, PSD a anunțat deja că va face o opoziție dură Guvernului Cîțu.

„Așa cum am mai spus, PSD va intra total în opoziție, o opoziție dură, așa cum merită românii să fie reprezentați de PSD. Vedem că actualul CDR nu are nicio soluție nici pentru criza sanitară, nici pentru criza economică. În continuare așteptăm programul de guvernare al noului CDR și bugetul de stat, care, cu siguranță va fi un buget al austerității”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu, liderul social-democraților.

Cine este Florin Cîțu, premierul desemnat

Florin Cîțu este actualul ministru al Finanțelor Publice și senator PNL. El a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un program doctoral completat, fără disertaţie, la Iowa State University.

Premierul desemnat a fost economist șef al ING. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii, în perioada 2003 – 2005, şi la Banca Centrală a Noii Zeelande, în perioada 2001 – 2003. În perioada 1997 – 2001, Cîţu a fost lector la Iowa State University, în SUA.

Cîțu a mai fost propus și desemnat o dată prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură, dar cu câteva minute înainte de ședința în care Parlamentul trebuia să îi dea votul de învestitură a anunțat că-și depune mandatul de premier desemnat.