Guvernul Ciucă ar urma să adopte săptămâna viitoare proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, proiect care nu include și pensiile militare. Acesta va ajunge apoi la dezbatere și vot în Parlament. Numai că actul normativ nu desființează pensiile speciale, așa cum s-a angajat România în fața Comisie Europene, prin PNRR, și cum e și corect, avertizează parlamentarii Opoziției și specialiștii.
Economistul Adrian Negrescu a remarcat faptul că legea are un termen de aplicare foarte extins, zece ani, și practic nu desființează pensiile speciale: „e aceeași Mărie, cu altă pălărie”. La rândul său, deputatul USR Radu Miruță a remarcat ipocrizia celor de la PNL, PSD și UDMR, care public pretind că sunt împotriva privilegiilor.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Deputatul USR Radu Miruță a vorbit despre „o circumstanță agravantă” în cazul guvernanților, căci profită de așteptarea oamenilor de a vedea o lege de eliminare a pensiilor speciale pentru a emite, în fapt, o lege care, „într-un mod extraordinar de pervers, salvează pensiile speciale”.
„Adică în public ei spun că sunt preocupați de pensiile speciale, dar această preocupare se transformă într-o modalitate prin care salvează aceste pensii speciale. Absolut nicio pensie specială nu va fi desființată”, a spus deputatul USR.
Miruță a insistat că nu doar că nu se desființează pensiile speciale, dar va apărea o nouă categorie de speciali: primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene. El a precizat că guvernanții „nu au avut curajul” să elimine legea privind pensiile speciale ale aleșilor locali.
La rândul său, economistul Adrian Negrescu a remarcat faptul că legea are un orizont de timp foarte îndepărtat, nu desființează pensiile speciale și nici nu le pune pe principiul contributivității. Mai mult, proiectul lasă loc de abuzuri.
„Toate aceste modificări vor fi puse în vigoare în orizontul următorilor 10 ani, deci nu se va întâmpla nici măcar în 2024. ”În 10 ani poate ne gândim că modificăm pensiile astea speciale, să meargă pe contribuție”. Până la urmă, această lege nu e bătută în cuie și e posibil în următorii 10 ani să se modifice.
Am mai sesizat o chestie foarte interesantă: toate aceste modificări nu se aplică pensiilor din Poliție, Armată și Servicii secrete. De ce? Că nu pot fi modificate în condițiile războiului din Ucraina, ne spun autorii acestui proiect de lege. În esență, e un fel de ”aceeași Mărie, cu altă pălărie”, un fel de Lege a pensiilor, modificată ca să-i includă și pe oamenii ăștia cu pensii speciale, dar care nu le modifică și nu le clintește cu nimic statutul pe care-l au în prezent. Nici acum, nici peste 2 – 5 poate nici 10 ani.
Încă o chestie foarte interesantă: pensia va fi calculată ca 65% din media veniturilor brute pe cinci ani consecutivi la alegere din ultimii 10 ani de activitate, adică fiecare își va alege de unde să-și tragă banii pentru pensii. Cred că așa lăsăm loc de abuzuri. Cei vizați de lege vor căuta prin toate mijloacele ca în anii respectivi să-și crescă ventiurile cu tot felul de sporuri și venituri extrasalariale, care să fie incluse în calculul pensiei”, a declarat și economistul Adrian Negrescu, pentru B1 TV.