Guvernul Ciucă, dezinteres total în dosarul ”Schengen”: Consiliul European ne-a fixat obligații suplimentare pe 9 februarie, neîndeplinite nici până acum. Executivul a ignorat și o directivă UE emisă încă din 2008
Guvernanții tot pretind în declarațiile publice că România respectă toate criteriile și condițiile pentru a fi primită în Schengen. În documente oficiale, însă, admit că nu e adevărat. Aceleași documente demontează ideea că Austria ne-ar fi blocat aderarea în mod nemeritat și că liderii de la București negociază să corecteze această nedreptate.
Documentele oficiale care arată dezinteresul Guvernului Ciucă în speța Schengen
Potrivit România Liberă, Consiliul European a stabilit obligații suplimentare pentru România dacă vrea să intre în Spațiul Schengen. Obligațiile au fost indicate la reuniunea din 9 februarie, dar nu au fost îndeplinite de statul român nici acum.
Teza că României îi e respinsă pe nedrept aderarea la Schengen e contrazisă de un document elaborat de Ministerul de Interne și înaintat Guvernului sub semnătura ministrului Lucian Bode (PNL).
Este vorba de o Ordonanță de Urgență care să modifice regimul străinilor și regulile de azil în România. Proiectul de OUG a fost însoțit și de o Notă de fundamentare, în care se precizează că Ordonanța este necesară pentru alinierea legislației din România la cea europeană, inclusiv la „Concluziile Reuniunii extraordinare a Consiliului European din data de 09 februarie 2023”.
Dar nici înainte de 9 februarie România nu respecta legislația UE. Un alt document pe care România abia acum încearcă să-l respecte este „Directiva 2008/115/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind standardele şi procedurile comune aplicabile în statele membre pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală”.
Deci Directiva din anul 2008 nu era respectată de România nici în decembrie 2022, la momentul Consiliului JAI în care Austria a blocat, prin veto, intrarea României în Schengen.
„Lipsa adoptării în regim de urgență a măsurilor prevăzute de prezentul proiect de act normativ, poate atrage neîndeplinirea obligațiilor statului român prevăzute în Concluziile Reuniunii extraordinare a Consiliului European din 9 februarie 2023 referitoare la proceduri rapide de azil și returnarea imediată, precum și punerea în pericol a obiectivului stabilit prin Programul de guvernare în sensul aderării la Spațiul Schengen cât mai curând posibil”, avertizează Nota de fundamentare semnată de ministrul de Interne, Lucian Bode.
Noua OUG stabilește, printre altele, că un străin care solicită protecție în România are dreptul să stea în România „până la finalizarea procedurii de azil”. Înainte de această OUG, potrivit Legii 122 / 2006, dreptul de a sta în România era valabil „până la expirarea unui termen de 15 zile de la finalizarea procedurii de azil”, mai precizează România Liberă.
Bode, umilit de omologul din Austria chiar la noi în țară
Amintim că, la finele lunii aprilie, Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a venit în România la invitația autorităților noastre, care au vrut să demonstreze cum respectăm noi cerințele pentru a intra în Schengen. Rezultatul a fost o umilință de proporții pentru Lucian Bode.
„În ultimele săptămâni am avut numeroase contacte cu dl Bode, în care am avut discuții necesare, inclusiv cuvinte grele, ce au trebuit spuse. (…) Ați făcut progrese, dar trebuie să vă spunem că mai e o cale lungă”, a declarat Karner într-o conferință, chiar de față cu Bode.