Guvernul contestă la Curtea Constituțională legea votată luni în Parlament de majorare a salariilor din Sănătate și Educație. Premierul a explicat motivele pentru care această lege nu ar trebui aplicată.
Dacian Cioloș a susținut că legea nu respectă anumite prevederi constituționale, dar și proceduri și legi pe care parlamentarii înșiși le-au votat. În al doilea rând, nici nu a existat o dezbatere în care să se aducă argumente pro și contra adoptării acestei legi.
Prim-ministrul a menționat în acest context că Ordonanța de Urgență de la care a pornit această lege se afla spre dezbatere încă de acum câteva luni, deci dacă parlamentarii, mai ales PSD și aliații, chiar și-ar fi dorit majorarea salariilor pentru medici și profesori, ar fi avut timp să dezbată această OUG și să o voteze apoi în cunoștință de cauză.
Un alt motiv pentru care legea majorării salariilor nu ar trebui aplicată, în viziunea Guvernului Cioloș, este acela că aceste majorări periclitează adoptarea viitoare a unei legi a salarizării bugetare.
În plus, în replică la afirmațiile lui Liviu Dragnea potrivit cărora Guvernul are bani, Dacian Cioloș a susținut că PSD nu a luat în calcul faptul că majorările ar urma să se aplice și în anii viitori, când nu se știe dacă guvernele viitoare chiar vor avea bani pentru acestea.
Cioloș a mai amintit că au mai fost cazuri în care parlamentarii au votat legi de majorări salariale care nu s-au mai aplicat și a dat exemplu legii majorării cu 50% a salariilor din Educație.
Concluzia lui Cioloș a fost că votarea acestei legi fără dezbatere a fost o acțiune electorală și populistă.
Guvernul atacă la CCR legea majorărilor salariale
#DIRECT_ONE_orh7f5#