Guvernul analizează miercuri proiectul de OUG privind amnistia pentru firme şi persoane fizice / Nouă încercare de înghețare a angajărilor la stat

Guvernul analizează miercuri proiectul de OUG privind amnistia pentru firme şi persoane fizice / Nouă încercare de înghețare a angajărilor la stat
Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri analiza proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia fiscală.

Amnistia fiscală pregătită de Guvern

Prin această OUG, Executivul vrea să șteargă 50% din datoria principală, dobânzile și penalitățile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei restante la 31 august 2024 și aleg să le plătească. În cazul celor cu datorii peste 5.000 de lei, vor fi șterse 25% din datoria principală, dobânzi și penalități.

În ceea ce privește firmele cu datorii, ele pot beneficia de amnistie integrală a dobânzilor și penalităților dacă plătesc datoria.

Iar firmele care nu înregistrează datorii vor primi automat o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit, în cazul microîntreprinderilor.

Guvernul blochează angajările la stat. Iar

Pentru a reduce deficitul bugetar, Guvernul mai vrea să oprească angajările la stat până la sfârşitul anului. De asemenea, instituțiile nu vor mai avea voie să cumpere mobilier şi maşini sau să dea bani pe consultanță și pregătire profesională. Totodată, angajaţii care gestionează fonduri europene nu vor mai primi sporuri în concediu.

Numai că Guvernul a blocat angajările și anul trecut. Au urmat însă mai multe excepții care au făcut ca numărul angajaților la stat să fie mai mare cu circa 14.000. Acum avem un număr record de bugetari – aproximativ 1,3 milioane.

Deciziile urmează a fi luate în condițiile în care deficitul bugetar a sărit de 4% după primele 7 luni ale anului, deși Guvernul și-a asumat un deficit de 5% pe tot anul, iar datoria publică a ajuns la aproape 53%.

Consiliul Fiscal anticipează un deficit bugetar chiar spre 8% din PIB la final de 2024. În acest context, economiștii se așteaptă ca Guvernul să crească taxele la anul, pentru a mai acoperi gaura din buget.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`