Guvernul a aprobat proiectul Tratatului fiscal: Va fi trimis în procedura de urgență Parlamentului
Guvernul României a aprobat, marți, proiectul de lege privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice Monetare între cele 25 de state semnatare.
Statele europene care au semnat acest tratat sunt: Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Irlanda, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, Ungaria, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, România, Republica Slovenia, Republica Slovacia, Finlanda şi Regatul Spaniei.
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere și aprobare.
“Este în interesul României şi al Guvernului ca acest document să intre rapid în procedura de legiferare şi de aceea se va solicita procedură de urgenţă pentru dezbaterea şi adoptarea în Parlament a acestui proiect de lege”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Tratatul prevede obligaţia de a menţine un deficit structural ce nu poate depăşi obiectivul naţional pe termen mediu, stabilit pentru fiecare stat membru în parte, cu o limită inferioară de 0,5% din PIB, la preţurile pieţei. În cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, deficitul structural poate să ajungă la circa 1% din PIB.
Deficitul bugetar ciclic maxim plus cel structural trebuie să se încadreze în limita de 3% din PIB.