Guvernul a aprobat ajutoare de urgență de 100 de milioane de lei pentru sinistrați. Bucura Oprescu: Am stabilit un mecanism de plată fără realizarea de anchete sociale

Publicat: 16 09. 2024, 16:28
Urmări ale inundației din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Ministerul Muncii a anunțat, luni, că Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență în valoare totală de 100 de milioane de lei pentru aproximativ 6.500 de familii și persoane singure afectate de inundații. „Având în vedere situația extrem de gravă a acestor oameni, am stabilit un mecanism de plată fără realizarea de anchete sociale”, a transmis ministra Simona Bucura Oprescu (PSD).

Ce ajutoare vor primi sinistrații

„𝐀𝐣𝐮𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐚 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝟔.𝟓𝟎𝟎 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐞 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐮𝐫𝐭𝐮𝐧𝐢, 𝐢𝐧𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐮𝐧𝐞𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧

➡️ Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, acordarea de #ajutoaredeurgență de 100 de milioane de lei pentru sprijinirea a aproximativ 6.500 de familii și persoane singure care se află în situații de necesitate cauzate de inundații, alunecări de teren și alte fenomene meteorologice deosebite produse recent în țară, astfel:

✅ câte 10.000 lei pentru fiecare familie și persoană singură din localitățile afectate;

✅ familiile persoanelor decedate ca urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite beneficiază suplimentar de câte 10.000 de lei, pentru fiecare victimă”, a explicat Ministerul Muncii, într-o postare pe Facebook.

Suma de 100 de milioane de lei va fi asigurată din bugetul Ministerului Muncii, suplimentat din Fondul de rezervă al Guvernului.

Ajutoarele nominale se aprobă de către ministrul Muncii, sumele individuale urmând a fi stabilite pe baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăţi şi inspecţie socială din județele afectate, cu sprijinul prefecturilor și primăriilor de acolo, mai explică ministerul.

Bucura Oprescu, despre ajutoarele pentru sinistrați

„Prin acordarea acestor ajutoare, Guvernul intervine în regim de urgență să sprijine persoanele afectate de calamitățile naturale înregistrate în ultimele zile. Având în vedere situația extrem de gravă a acestor oameni, am stabilit un mecanism de plată fără realizarea de anchete sociale, pentru ca banii alocați să ajungă în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de ajutor”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.