Guvernul a alocat 476,5 milioane de lei, din Fondul de rezervă, către 105 primării. Pe ce vor fi cheltuiți banii
Guvernul Ciucă a aprobat, în ședința de vineri, alocarea a 476,5 milioane de lei către 105 unităţi administrativ-teritoriale, pentru acoperirea unor cheltuieli. Banii vin din Fondul de rezervă.
Guvernul a alocat bani pentru primării
Banii vor acoperi costurile cu serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor, dar vor fi plătite și datorii legate de serviciile de termoficare şi alte cheltuieli ale comunităților locale.
„Hotărârea de Guvern a avut în vedere solicitările depuse de unităţile administrativ-teritoriale la Ministerul Dezvoltării pentru anul în curs. Până la sfârşitul anului, Guvernul va continua să aloce fonduri unităţilor administrativ-teritoriale care au nevoie de sprijin financiar, în baza solicitărilor transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. De asemenea, la nivelul Guvernului sunt în analiză solicitările pentru anul viitor transmise de Primăria Generală a Capitalei şi de alte unităţi administrativ-teritoriale, în scopul acordării subvenţiei pentru energia termică”, a transmis Guvernul.
La începutul lunii noiembrie, Guvernul Cîțu alocase 310 milioane de lei, tot din Fondul de rezervă, pentru 31 de unităţi administrativ-teritoriale, în vederea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termică.
Ce spunea ministrul Finanțelor despre ajutoarele pentru termie
La finele lunii trecute, Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, declarase pentru B1 TV că primăriile ar trebui să se digitalizeze și să cunoască bine nivelul de venituri ale populației, așa încât să primească subvenții pentru căldură doar cei care realmente au probleme cu plata facturilor.
„O primărie nu cunoaște nivelul veniturilor lor sau nu poate să deceleze între cei care chiar au nevoie și cei care nu au nevoie, aceste deficiențe în colectarea datelor despre proprii tăi cetățeni a dus la acest principiu confortabil pentru toată lumea al alocării resurselor pentru toți.
Ar trebui să intrăm ușor într-o normalitate. Poate și partea de digitalizare la nivel local ar trebui să ne aducă ușor către o zonă în care banii ajung acolo unde e cu adevărat nevoie de ei și unde prisosesc să fie altfel alocarea”, afirmase Câciu.