Guvernul a adoptat un proiect de lege privind venitul minim de incluziune care cumulează ajutorul de incluziune, ajutorul de sprijin pentru familiile cu copii și ajutorul pentru încălzire într-unul singur.
"Toate aceste trei tipuri de ajutoare sociale se vor subscrie acestui mecanism de venit minim de incluziune. La aceste ajutoare cumulate (…) se mai adaugă câteva elemente în plus, anume plata asigurărilor de sănătate (…), asigurarea de locuință pentru persoanele care au o locuință (…) și eventual ajutoare de urgență în caz de necesitate. E un mecanism mai complex, dar care, din punct de vedere birocratic, este mult simplificat, în sensul că nu se mai depun, iată, trei solicitări pentru venituri diferite, ci o singură solicitare la primărie, care are datoria și va avea capacitatea să implementeze toate aceste ajutoare", a declarat Dan Suciu, purtător de cuvând al Guvernului, potrivit Agerpres.
Acesta a mai afirmat că persoana care beneficiază de acest venit ”poate avea venituri de natură salarială, dar dacă nu depășește plafoanele pe care le stabilește legea, va putea beneficia la rândul ei de parte din venitul de incluziune".
Dan Suciu a mai susținut că persoana respectivă trebuie să confirme că este în căutarea unui loc de muncă, participă la cursuri de calificare profesională dacă este cazul, copiii ei merg la școală, iar ea participă la activități în serviciul comunității dacă i se cere acest lucru.
”În urma acestei cumulări de venituri vom avea creșteri a ceea ce înseamnă ajutoarele sociale cumulate (…). Cifra reper este 260 de lei. Pentru ajutorul de familie este de la 260 la un maxim de 428 de lei cu familiile cu mai mulți copii, iar la ajutorul suplimentar pentru locuință se duce până la 600 de lei”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.