Guvernul a adoptat Hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Vicepreședinte ASF: La începutul lunii mai vom veni cu o nouă formă a legii RCA (VIDEO)

Publicat: 05 04. 2023, 16:11
Foto: Guvernul României / Facebook

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Hotărârea care plafonează tarifele RCA la nivelul din februarie 2023. Măsura va fi valabilă timp de șase luni. La începutul ședinței, premierul Nicolae Ciucă a spus că în acest interval de jumătate de an trebuie elaborate modificări legislative care să asigure că pe viitor nu se vor mai produce derapaje pe piața asigurărilor.

Polițele RCA, plafonate la nivelul din februarie anul acesta

Până acum, Executivul amânase de două ori adoptarea acestui act normativ. Inițial, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus o plafonare la nivelul din martie anul trecut. După ce tot ea a retras proiectul și a venit cu un al doilea, premierul l-a chemat la discuții pe șeful ASF pentru a fi „analizate cele mai bune opțiuni”. Prin urmare, actul normativ a fost adoptat de Guvern abia la a treia încercare.

La începutul ședinței de Guvern, Ciucă a zis că a condiționat adoptarea acestei Hotărâri.

„Am avut întâlniri și am condiționat această Hotărâre de Guvern de elaborarea în cele șase luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje. (Euroins) e cea de-a treia societate care intră în faliment în piața asigurărilor. E absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta”,a spus Nicolae Ciucă.

El a cerut apoi ASF-ului, Consiliului Concurenței și celorlalte instituții și actori din domeniu să comunice între ei și rezultatul să fie transpus în niște propuneri de modificări legislative.

„Vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor șase luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârșit”, a ținut să precizeze premierul.

Ce prevede HG-ul privind plafonarea tarifelor RCA

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, a prezentat în ședința de guvern principalele prevederi ale Hotărârii.

„Tarifele calculate și ofertate pe piață de către asigurători vor fi cele de la sfârșitul lunii februarie 2023. Se vor plafona și comisioanele de distribuție, cele al brokerilor, la nivelul de 8% din prima netă și toți asigurătorii vor calcula și vor oferta aceste tarife la nivelul de B0, însemnând baza de la care se pornește în orice calcul, care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcție de istoricul de daună și de comportamentul acestora în anii anteriori. Acest lucru se va aplica și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România”, a spus Roșu.

Acesta a mai afirmat că ASF va veni până la începutul lunii mai cu o nouă formă a legii RCA, care va transpune o directivă europeană și va fi adoptată până anul viitor.