Guvernele României și Republicii Moldova vor ține vineri prima ședință comună la Chișinău. Pe agendă, documente bilaterale în energie, comunicații, cercetare, educație și infrastructură (VIDEO)

Publicat: 10 02. 2022, 16:16
Actualizat: 10 02. 2022, 16:16
Prim-miniștrii României și Republicii Moldova, Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița. Foto: Facebook

Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova vor ține vineri prima ședință comună la Chișinău, a anunțat purtătorul de cuvânt al Cabinetului Ciucă, Dan Cărbunaru, care a precizat că vor fi semnate „documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicații, cercetare și digitalizare, educație, infrastructură, toate aceste lucruri fiind o concretizare a colaborării aprofudante și a obiectivelor comune ale celor două guverne”.

Guvernele României și Republicii Moldova vor ține vineri, 11 februarie, prima ședință comună la Chișinău

„Mâine (vineri, 11 februarie 2022), Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova vor ține prima ședință comună la Chișinău. În acest sens, urmează ca premierul Nicolae Ionel Ciucă, însoțit de o serie întreagă de miniștri din Guvern, să se deplaseze la Chișinău, unde vor avea loc convorbiri cu doamna președintă Maia Sandu, cu doamna prim-ministru Natalia Gavrilița și cu domnul Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, aceste întâlniri înscriindu-se în reperele colaborării dintre România și Republica Moldova, repere bazate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. În acest sens, respectiv în vederea pregătirii ședinței comune a celor două guverne, astăzi au fost aprobate o serie de documente, în cadrul reuniunii de mâine urmând să fie semnate documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicații, cercetare și digitalizare, educație, infrastructură, toate aceste lucruri fiind o concretizare a colaborării aprofudante și a obiectivelor comune ale celor două guverne”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă.

El a oferit și un exemplu concret.

„Astăzi a fost aprobat în Guvern un memorandum cu tema aprobarea Memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Energiei din România și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova privind cooperarea în domeniul securității energetice (…). Totodată, cele două părți vor colabora pentru a evalua riscurile, pentru a preveni și gestiona situațiile de criză în aprovizionarea cu energie și/sau gaze naturale ale piețelor din România și Republica Moldova”, a adăugat Dan Cărbunaru.

Totodată, a fost aprobat un proiect de lege pentru ratificarea noului acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor.

„În domeniul educației, în același context al ședinței comune de guvern de mâine, a fost aprobat un proiect de lege pentru ratificarea acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, document semnat la București la 23 noiembrie 2021. Proiectul vizează ratificarea noului acord dintre guvernele României și Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor. Față de prevederile acordului în vigoare, noul document prevede recunoașterea anumitor diplome și certificate de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare”, a mai spus oficialul.