Coaliția de guvernare ne pregătește noi surprize. Liderii puterii se întâlnesc miercuri într-o ședință de coaliție în care să discute următoarele măsuri pe care să le implementeze. Mai multe taxe, impozite și legi vor fi pe ordinea de zi a discuțiilor.
Cu siguranță, se va discuta mult privind proiectele de modificare a legilor justiției. De altfel, liderii PSD-ALDE i-au cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să intre în linie dreaptă cu proiectul de lege pentru ca acesta să intre pe ordinea Parlamentului. Aceștia au setat un termen limită până la finalul actualei legislaturi parlamentare pentru ca acestea să fie aprobate.
Printre măsurile din aceste legi ce vor fi discutate se vor număra procedura de numire a procurilor șefi și scoaterea Inspecției Judiciare de sub controlul CSM, măsuri controversate în spațiul public și pentru care CSM a dat aviz negativ.
Și modificările la codurile penale pentru ca articolele de lege declarate neconstituționale de CCR să fie modificate vor fi discutate. De altfel, la nivelul Parlamentului s-a întocmit o comisie specială pentru punerea în acord a acestor articole de lege.
Guvernarea care ne doboară: Ce decizii mai pregătește Liviu Dragnea
#DIRECT_ONE_q8x9ew#
Bugetul pe 2018 este una din temele principale pe care coaliția guvernamentală le va discuta în această perioadă. Liviu Dragnea a anunțat încă de săptămâna trecută că partidul începe la proiectul de lege pentru acesta.
Coaliția trebuie să se decidă și privind implementarea plații defalcate a TVA care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Premierul Mihai Tudose a anunțat că se dorește renunțarea la ideea inițială privind obligativitatea TVA split și ca proiectul să fie făcut doar pentru firmele aflate în insolvență și faliment.
Legea care transferă contribuțiile de la angajator la angajat va fi o altă măsură economică pe care puterea trebuie să ia o decizie.
Aceste discuții vin într-un context tensionat pentru guvern, care abia a trecut printr-o remaniere guvernamentală făcută la dorința premierului de a înlocui miniștrii cu dosare penale sau cei care cauzau probleme de integritate sau în relația cu Comisia Europeană. Astfel, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc au fost înlocuiți în executiv de Paul Stănescu, Marius Nica și Felix Stroe.