Lor DE CE nu li se pune TAXĂ PE LĂCOMIE? Care sunt VENITURILE NESIMȚITE din politica românească

Lor DE CE nu li se pune TAXĂ PE LĂCOMIE? Care sunt VENITURILE NESIMȚITE din politica românească

Ministrul de Finanțe a anunțat că băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Eugen Teodorovici a susținut că ”taxa pe lăcomie” este menită să protejeze românul.

”În România expunerea pe titluri de stat este cea mai mare din Europa. Pe de altă parte, profitul este unul extrem de atractiv la nivel european. Concret taxa se aplică dacă ROBOR la 3 luni şi ROBOR la 6 luni depăşeşte, ca medie trimestrială, valoarea de 1,5%. impactul acestei măsuri poate fi undeva la 3 miliarde de lei. În funcţie de lăcomia băncilor vom vedea care este şi impactul acestor măsuri”, a declarat Teodorovici.

Asta și alte măsuri anunțate de ministru marți seară par a confirma cele mai mari temeri: nu mai sunt bani la buget. Totul chiar în contextul în care PSD se laudă cu noi majorări de pensii, deși a fost nevoit să ia bani din Fondul de rezervă pentru a plăti pensiile pe ultima lună.

Așadar, Teodorovici a vorbit despre profitul mare pe care-l înregistrează băncile în România. N-a suflat, însă, o vorbă despre salariile uriașe pe care le au politicienii și șefii de instituții. Sumele încasate de unii dintre ei sunt cu atât mai mari, cu cât cumulează pensia și salariul. Asta în timp ce majoritatea românilor nu-și permit nici măcar să viseze la astfel de venituri.

Circa 9.000 de oameni primesc pensii de lux în România. Printre ei, parlamentari, primari, magistraţi și membri ai corpului diplomatic. De la anul, aceștia vor încasa chiar mai mulți bani, odată cu intrarea în vigoare a legii pensiilor speciale ale aleşilor.

Numai în luna septembrie pensiile speciale ne-au costat aproape 93 de milioane de lei. Cea mai mare pensie specială e a unui fost magistrat: peste 12.000 de euro.

Foştii parlamentari au o pensie medie de 4.300 de lei, dar cei care au avut mai mult de trei mandate primesc peste 10.000 de lei.

Unii cumulează pensia cu salariul. Este cazul lui Valer Dorneanu, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, care primeşte lunar aproape 18.000 de lei. Colegele sale, Mona Pivniceru şi Livia Stanciu, au pensii speciale de aproximativ 27.000 de lei, respectiv 32.000 de lei.

11.500 de lei pe lună a câștigat Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, în anul 2017. Odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018, salariul său a depășit 15.000 de lei. Un proiectul de lege care îi va permite Avocatului Poporului să beneficieze de o pensie similară cu a judecătorilor constituționali și să o cumuleze cu salariul a fost adoptată de Parlament, dar contestată la CCR de președintele Klaus Iohannis. Dacă CCR nu-i va da dreptate președintelui, iar legea va intra în vigoare, Victor Ciorbea ar urma să primească peste 36.000 de lei pe lună.

La rândul său, Tudorel Toader, ministrul Justiției, încasează mai bine de 27.000 de lei pe lună.

Salariul lui Sorin Grindeanu în funcția de președinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) va depăși 35.000 de lei din ianuarie 2019, după ce a intrat în vigoare legea care modifică procedura de numire şi de demitere a conducerii acestei autorități. Grindeanu avea până acum un salariu net de 8.892 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`