Guvernul PSD-ALDE a atacat în contencios administrativ decretul prin care președintele Klaus Iohannis a prelungit cu un an mandatul şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. Executivul propusese numirea în această funcţie a generalului Dumitru Scarlat.
Primul efect al acestei acţiuni este suspendarea aplicării prevederii documentului, informează Adevărul.
De altfel, PSD-ALDE au încercat de la bun început să blocheze menținerea lui Ciucă la conducerea Armatei. Dacă de obicei decretele semnate de Iohannis erau publicate imediat în Monitorul Oficial, de data aceasta nu s-a mai întâmplat la fel. Monitorul Oficial e în subordinea Camerei Deputaţilor, instituţie condusă de Liviu Dragnea. În acest context, au existat informații că Dragnea a blocat publicarea documentului. Acesta a apărut în M.O. abia după o poziție publică extrem de tranșantă a Administrației Prezidențiale.
Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, în Monitorul Oficial ”nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură”.
Miza schimbării lui Ciucă de la șefia Armatei, cerută insistent de Liviu Dragnea, o constituie marile contracte de înzestrare, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Cât a condus armata, Nicolae Ciucă s-a împotrivit unor achiziții considerate inutile sau nerezonabile din punct de vedere al condițiilor financiare.
În decret se menţionează că prelungirea mandatului s-a făcut ”luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii Armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare, având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 decembrie 2018”.
Reacţia Vioricăi Dăncilă nu a întârziat să apară, prim-ministrul declarând că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.