Curtea Supremă a decis că Executivul trebuie să vândă acțiuni ale OMV Petrom, până în limita de 8% din capitalul social, la același preț din momentul privatizării. Atunci, în 2004, prețul plătit de OMV a fost de 0,05 euro/acțiune, iar acum este cotat cam la 0,08 euro/acțiune. Statul român ar trebui, practic, să renunțe la mare parte din pachetul de 20% pe care îl mai deține la Petrom, informează Hotnews.
Decizia Înaltei Curți a fost luată pe 8 mai 2019, însă nu a fost comunicată public până acum. Pentru fiecare zi de neaplicare a deciziei, statul român este sancționat cu 1.000 lei, informează Hotnews.
Vânzarea pachetului de până în 8% era stabilită chiar prin legea de privatizare a Petrom, însă statul român a amânat cât a putut acest moment, mai ales că a fost și un dosar DIICOT.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că problema va fi discutată în ședința următoare a Coaliției PSD- ALDE: „Suntem în situaţia de a discuta, au câştigat în instanţă salariaţii Petrom o acţiune în baza căreia au dreptul să cumpere acţiuni Petrom. Acest lucru este, într-adevăr, prevăzut în legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8%. E o problemă puţin complicată pentru că trebuie să vedem cui vindem: celor care erau acţionari la data privatizării, mie aşa mi s-ar părea normal, sau numai celor de astăzi. Instanţa de judecată nu a precizat acest lucru, după cum trebuie să ţinem cont că pot să cumpere numai cei care îşi exprimă această opţiune. Şi aceasta este o chestiune tehnică, care ţine numai de Guvern, dar am pus-o pe ordinea de zi ca o problemă care trebuie rezolvată, şi probabil că avem şi altele”.