Grup de lucru pentru pensiile speciale. Kelemen Hunor: Cele ale primarilor nu trebuie eliminate / În principiu, nu e vorba de a tăia pensiile cuiva
Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat că a propus colegilor din coaliția de guvernare activarea grupului de lucru care se ocupă de pensiile speciale. Acesta trebuie să definească acele categorii socio-profesionale care ar trebui să primească pensii în plus faţă de contributivitate. Kelemen a spus că e nevoie de acest grup de lucru deoarece soluțiile vehiculate până acum sunt multe și extrem de variate. „În principiu, nu e vorba de a tăia pensiile cuiva”, a punctat vicepremierul.
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale
„Pensiile speciale – există un grup de lucru şi nu prea s-a făcut mare lucru, nu am avut propuneri concrete şi trebuie să activizăm acest grup de lucru (…), ce doreşte să ofere statul la acele categorii profesionale care pe parcursul carierei se află în serviciul public şi au nişte interdicţii şi nişte incompatibilităţi. Şi, bineînţeles, dacă am reuşi să stabilim care sunt acele categorii profesionale. E mult mai simplu să ajungi mai departe la o concluzie privind pensiile şi condiţiile de după pensionare”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
Acesta a punctat că nu e vorba de a tăia pensiile, ci de armonizarea propunerilor de soluții pe acest subiect al pensiilor speciale: „În principiu, nu e vorba de a tăia pensiile cuiva. Eu, de la bun început, am respins această demagogie. Întrebarea este dacă statul român doreşte să definească care sunt acele categorii socio-profesionale pentru care doreşte să ofere la pensii ceva în plus faţă de contributivitate – principiul contributivităţii trebuie să fie baza – sau nu doreşte acest lucru. Fiindcă în acest moment există soluţii extrem de diferite”.
Liderul UDMR a mai afirmat că nu e corect ca magistații, de exemplu, să aibă pensii mai mari decât salariile ori ca securiștii să aibă pensii mai mari decât veteranii de război.
„Sunt nişte lucruri care trebuie discutate şi eu aş pleca de la această ipoteză: statul doreşte să facă ceva sau nu doreşte, că din demagogie în demagogie putem să mergem şi în următorii ani, nu vom rezolva nimic. Parlamentul a rezolvat problema parlamentarilor. Noi nu am fost de acord, fiindcă nu aşa se abordează un subiect. Dar văd că nimeni nu mai are chef să meargă mai departe”, a continuat Kelemen Hunor.
Despre pensiile speciale ale primarilor, Kelemen Hunor a afirmat: „Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate, avem acest grup de lucru şi trebuie discutat de la început. Trebuie să discutăm dacă primarii, fiind în serviciul public, având restricţii, incompatibilităţi, când ies la pensie, primesc sau nu primesc, în funcţie de perioada petrecută în serviciul public, ceva în plus. Asta este discuţia, nu să eliminăm, să eliminăm. La magistraţi la fel, la militari la fel, la parlamentari la fel. Din punctul meu de vedere, ori facem o discuţie serioasă cap-coadă. Ori, dacă cineva vrea să se umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe niciun subiect”.