Grecia a adoptat planul de austeritate impus de FMI: Se anunţă proteste în Atena. MAE le recomandă românilor evitarea centrului

Publicat: 29 02. 2012, 09:03
Parlamentul Greciei a adoptat noile măsuri de austeritate cerute de Uniunea Europeană şi FMI în schimbul acordării unui împrumut de 130 de miliarde de euro. Membrii coaliţiei conduse de Lucas Papademos au...

Parlamentul Greciei a adoptat noile măsuri de austeritate cerute de Uniunea Europeană şi FMI în schimbul acordării unui împrumut de 130 de miliarde de euro. Membrii coaliţiei conduse de Lucas Papademos au susţinut pachetul legislativ, care a fost votat de 202 parlamentari, din totalul de 283; 80 de parlamentari au votat împotriva planului.

Pachetul prevede reducerea cheltuielilor bugetare cu 3.2 miliarde de euro pentru 2012, reducerea pensiilor şi salariului minim.

Creditorii internaţionali ai guvernului elen au condiţionat acordarea împrumutului de implementarea unor noi măsuri de austeritate şi reformarea sistemului public. Mai exact, vor fi reduse pensiile, salariile liderilor de colectivităţi locale şi reducerea sumelor acordate institutelor de cercetare.

În domeniul sănătăţii publice urmează a se implementa o serie de reforme, iar sistemul va beneficia de fonduri mult reduse.

Fără împrumutul de 130 de miliarde de euro şi stergere a o sută de miliarde din datoria publică, Grecia ar fi intrat în incapacitate de plată la 20 martie, data la care trebuie să ramburseze aproape 15 miliarde de euro.

Locuitorii Greciei sunt profund nemulţumiţi de condiţiile extrem de dure impuse de FMI şi Uniunea Europeană. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români care se află sau au programate călătătorii la Atena că sindicatele grecești au anunţat organizarea unei greve de 3 ore, miercuri, 29 februarie 2012, în intervalul  12:00 – 15:00.

„Pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute, MAE recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în zona pieţelor Omonia şi Syntagma, situate în centrul oraşului Atena.”,
se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Tot miercuri, de la ora 13:30 este preconizată organizarea unei demonstraţii de protest în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene din Atena (situată lângă piaţa Syntagma), iar la ora 18.00 este prevăzut un concert, precum şi o demonstraţie în piaţa Syntagma, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate.