Alina Gorghiu (PNL), președinta interimară a Senatului, a expus marți, într-o intervenție pentru B1 TV, argumentele pentru care liberalii consideră utilă comasarea unora dintre alegerile care vor avea loc anul viitor.
Explicațiile sale vin după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu e de acord cu această comasare deoarece nu e constituțională, trebuie să ne gândim la democrație și „să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate”.
Și UDMR, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, afirmă că suprapunerea alegerilor nu e constituțională.
Reacția cea mai dură la această propunere a venit, însă, din Opoziție. Liderul USR, Cătălin Drulă, a remarcat faptul că PNL-iștilor pare că nu le mai place democrația. Acesta a mai spus despre comasarea alegerilor că e „un act de laşitate şi ticăloşie politică”.
„Nu trebuie deloc să personalizăm inițiativele. Eu o să îmi fac mea culpa dacă l-am supărat pe dl președinte Ciolacu și-o să încerc să-l conving cu argumente legale și cu argumente de oportunitate că această comasare a alegerilor e un lucru sănătos pentru administrația din România și pentru societatea din România. De ce? A face din 2024 un an care e blocat exclusiv de alegeri electorale, că vom avea europarlamentare în iunie, locale la finele lunii septembrie, teoretic, vom avea parlamentarele în decembrie și prezidențialele la finalul lui decembrie, asta înseamnă un an în care România va fi dominată de haos.
Sunt atât de multe argumente care duc la ideea de comasare a alegilor încât cred că nici măcar președintele PSD nu poate fi supărat că îndrăznim să punem acest subeict pe agenda publică. Nu e decât decizia coaliției, nu e decizia PNL, nici a altor partide, ci a coaliției”, a declarat Alina Gorghiu.
Aceasta a precizat că după ce va fi rezolvată problema legată de deficitul buegtar, PNL va deschide în coaliție subiectul comasării alegerilor.
„Noi am testat în sondajele de opinie această opțiune. Două treimi din electorat își dorește această idee de grupare a alegerilor. În al doilea rând, gândiți-vă la instabilitatea politică”,a continuat ea.
Gorghiu a invocat apoi și „securitatea politică”: „Gândiți-vă că în regiune există acest conflict în continuare, un război la graniță”.
Un alt argument e economia, căci e mai ieftin să faci alegeri comasate.
„Știu că democrația costă și sunt de acord că orice democrație trebuie protejată indiferent de cost, dar dacă avem această posibilitate de a suprapune alegerile, cred că trebuie pus pe hârtie și impactul acestor alegeri din punct de vedere financiar”, a mai precizat Alina Gorghiu.
Senatoarea PNL a mai invocat printre argumente faptul că interesul alegătorilor de a merge la urne scade de la un scrutin la altul.
Luni seară, liderul PSD a declarat, pentru Antena 3, că nu crede că se pot comasa alegerile: „În primul rând alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme. Iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”.
„Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”, a mai precizat Ciolacu.
De menționat că, anterior, Sorin Grindeanu (PSD) a avut o poziție mai nuanțată: „Vom avea europarlamentare, locale, generale şi prezidenţiale. Eu cred că la finalul anului 2024 o să fim cam sătui, aşa, de pus ştampile şi atunci orice lucru care ar duce la o anumită simplificare, atâta vreme cât respectă legea, eu cred că este binevenită”.
În plus, mai multe surse din coaliție au spus că se discută despre comasarea alegerilor și inclusiv despre o candidatură în tandem PNL – PSD.
Și președintele UDMR a spus că nu e posibilă comasarea aleegrilor din punct de vedere constituțional.
„Constituţional, din punctul meu de vedere, nu se poate. Ca să prelungeşti mandatul, ori trebuie să schimbi legislaţia actuală, ori trebuie să introduci o stare de urgenţă, de alertă sau ceva asemănător, aşa cum este în lege. Altfel nu ai cum să prelungeşti mandatul. În 2020, mandatul aleşilor locali a fost prelungit pentru că era starea de urgenţă din pandemie. În acest moment nu există o astfel de situaţie şi de aceea cred că merită să vorbim despre oportunitatea comasării alegerilor din punct de vedere constituţional, dacă ar exista o astfel de decizie la Curtea Constituţională sau în contencios administrativ. Dar zic că nu ar rezista”,a explicat Kelemen Hunor.
Cea mai dură reacție pe subeict a venit din partea USR, președintele partidului, Cătălin Drulă, afirmând încă de anul trecut că o comasare a alegerilor ar fi „un act de laşitate şi ticăloşie politică”.
Drulă a mai spus recent că guvernanților pare că nu le place democrația: „Anul viitor e foarte deranjant așa, că sunt multe alegeri. Incredibil… Deci esența democrației, da? Că până la urmă ne alegem primarii, parlamentarii, președintele. Europarlamentarele se întâmplă să fie în același an. Asta e o reprezentare esențială și timp de patru ani nu mai avem alegeri. Alegerile sunt esenția democrației. Ați văzut că au ajuns să-i deranjeze”.
„Se pare că din democrație îi încurcă acest detaliu, și anume alegerile, adică tot planul era perfect, noi, PSD-PNL, rămânem la guvernare, vor rămâne la guvernare, împart statul ca pe o pradă pentru privilegiați, în timp ce oamenii suferă din cauza scumpirilor, dar le-a dat cu virgulă într-un punct, la anul sunt alegeri și poporul ăsta mai poate să se și pronunțe și să spună că nu îi place ce se întâmplă”, a mai declarat Cătălin Drulă, pentru B1 TV.