Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a declarat joi, pentru B1 TV, că nu e nicio surpriză faptul că Înalta Curte a atacat la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale adoptată ieri de Parlament. Gorghiu a insistat că legea e bună deoarece asigură un echilibru între respectarea angajamentului privind reformarea statului și menținerea unui sistem de justiție eficient.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Ministerul Justiției ia act de acest demers, care era foarte probabil. Nu e o surpriză, e un drept al acestei instituții. Nu voi comenta demersul în sine.
Legea e gândită ca o soluție de echilibru între imperativul respectării angajmentelor de reformă din PNRR și cel al asigurării eficienței sistemului de justiție, care e un serviciu public.
Vom vedea verdictul CCR, dar la nivel de Parlament suntem pregătiți pentru orice scenariu.
Au fost discuții multiple în ultimul an jumătate între Parlament, ministerele de resort, ministerul de linie, cel al Muncii, s-au făcut analize de oportunitate, consultări cu cei din minister și a fost realizată integrarea acestor propuneri de către Ministerul Muncii.
Eu am pledat pentru o soluție de echilibru și moderație. Cred că forma la care s-a ajuns e una ca urmare a discuțiilor cu reprezentanții sistemului. Uneori trebuie să vedem părerea din afară, părerea justițiabilului, a fiecăruia dintre noi. Oamenii s-au uitat la acest sistem de pensii de serviciu ca fiind un sistem inechitabil.
Credem că prin formula votată de Parlament e o soluție de echilibru.
Acele prevederi despre care s-a vorbit legat de sistemul de Apărare și Justiție… e o perioadă de tranziție în care măsurile intră în vigoare. Nu trebuie alimentată legenda cu cei 20 de ani, că primele efecte le vom vedea în perioada următoare (…)
N-aș fi vrut să văd un val de pensionări. Gradul de ocupare acum e unul care să ne îngrijoreze, dar să nu ne impacienteze”, a declarat Alina Gorghiu.
Ministrul Justiției a mai susținut că 2025 va fi ultimul an în care va mai fi permisă pensionarea la 50 de ani. Apoi vârsta de pensionare va crește treptat, așa încât în 2035 va ajunge la 60 de ani:
„Nu cred că e un capăt de țară că asigurăm această tranziție, așa încât să asigurăm acea linie de echilibru între nevoia de a asigura funcționarea sistemului judiciar și imperativul angajamentului de refomă asumat de statul român”, a insistat Gorghiu.