Gorghiu anunță „un proiect revoluționar”: Procedeul ordinului de protecție va fi extins pentru orice tip de violență și pentru orice agresor, indiferent că e membru de familie sau nu (VIDEO)
Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a afirmat duminică, pentru B1 TV, că procedeul ordinului de protecție va fi extins la orice tip de violență din societate. În prezent, acesta se aplică numai în cazul violențelor în familie.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.
Gorghiu: Ordinul de protecție se va aplica în toate cazurile de violență, nu doar la cele din familie
Întrebată dacă-i place cum arată azi justiția română, Gorghiu a răspuns: „Eu am sănătosul obicei să nu generalizez. Sigur că mereu sunt lucruri care-mi plac la un sistem, sunt lucruri care nu-mi plac, dar dacă întrebarea o reformulați în sensul în care putem îmbunătăți lucrurile, sigur, da, sunt multe lucrurii pe care încercăm să le îmbuntățim”.
„Avem un proiect foarte bun pe care tocmai l-am prezentat în partid. E un proiect care poate fi revoluționar.
Știți că România e țara aia în care ne batem cu ușurință soțiile, copiii, avem o manieră agresivă de abordare a grupului în care ne manifestăm, o spune statistica, motiv pentru care în Guvern am adoptat un proiect de lege prin care extindem un procedeu pe care-l aplicăm azi pe violența în familie și anume ordinul de protecție.
Pentru orice tip de violență existentă în societatea românească și pentru orice agresor, că e sau nu membru de familie, vom avea această extindere a ordinului de protecție.
Cred că va fi una din acele legi care va duce la diminuarea substanțială a violenței în societatea românească”, a mai declarat ministrul Justiției.
Monitorizarea electronică, extinsă în toată țara în 2025
Ministrul Justiției a prezentat apoi cifrele privind violență domestică în primele șapte luni ale anului: s-au emis 8.300 de ordine provizorii de protecție, iar ordinele în instanță sunt vreo 7.600.
Brățări electonice, metoda de monitorizare pentru cazurile grave, sunt aproape 200, a continuat Gorghiu, pentru că sunt foarte multe victime care nu vor să poarte această brățară din necunoaștere sau din frică. Gorghiu a precizat că sunt monitorizate cu brățări și victima, și agresorul, pentru că atunci când agresorul intră în perimetrul interzis, e sesizată Poliția instant.
București, Mureș, Vrancea și Iași sunt în acest proiect-pilot al brățărilor electronice, de la anul intră alte 19 județe, iar în 2025 monitorizarea electronică va fi disponibilă în toată țara, a mai declarat Alina Gorghiu.