Gol de zeci de miliarde în buget. Năsui: „PSD și PNL și-au angajat oamenii la stat, au dat sporuri și privilegii, apoi au făcut ce au promis că nu vor face – au crescut taxele. Povestea se repetă” / Situația de la Ministerul Economiei (VIDEO)

Gol de zeci de miliarde în buget. Năsui: „PSD și PNL și-au angajat oamenii la stat, au dat sporuri și privilegii, apoi au făcut ce au promis că nu vor face - au crescut taxele. Povestea se repetă” / Situația de la Ministerul Economiei (VIDEO)
Deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei

Deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, a declarat luni, pentru B1 TV, că am ajuns să avem o gaură de 20 de miliarde de lei în buget deoarece PSD și PNL, odată văzându-se împreună la guvernare după mult timp, au avut grijă să-și aducă activul de partid prin instituții și au dat tot felul de sporuri și privilegii. Așa se face că au crescut cheltuielile statului.

În paralel, încasările la buget au scăzut deoarece PSD și PNL au făcut exact ce au promis că nu vor face – au crescut taxele. Multe firme s-au închis, iar mulți au trecut în zona gri sau chiar neagră a economiei. Prin urmare, deși taxele au crescut, încasările din ele au fost mai mici. Năsui a spus că povestea aceasta de anul treuct se repetă și acum, dar mai devreme cu câteva luni.

Dând un exemplu concret, Claudiu Năsui s-a referit la Ministerul Economiei pe care el l-a condus opt luni, în 2021, și care acum e condus de Florin Spătaru de la PSD.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Cum au creat PSD și PNL o gaură în buget de zeci de miliarde. Explicațiile lui Năsui (USR)

„Și anul trecut a fost fix aceeași problemă în care cheltuielile enorm crescute ale statului… Atunci erau și PSD, și PNL, care au venit la guvernare pentru prima dată în foarte multă vreme și fiecare a vrut să-și aducă activul de partid și a crescut numărul de angajați la stat cu 20.000, au crescut sporturile, numărul de agenții, pensii speciale, sinecuri, privilegii, exact ce erau ei obișnuiți să facă, apoi și-au dat seama că nu au cum să susțină toate lucrurile acestea și au făcut ceea ce promiteau înainte că nu vor face – au crescut taxele și impozitele.

Acum avem exact scenariul din 2022, numai că mai devreme. (…) Cifrele pe martie sunt cele care i-au speriat. Dacă ne uităm la proiecția veniturilor versus execuția lor, vedem că e o discrepanță, pentru că bugetul a fost construit pe o serie de minciuni, o serie de calcule făcute de dl Câciu, care s-a comportat ca un contabil comunistm care a zis că ”dacă creștem taxele cu 10%, creștem și încasările cu 10%”. În economie lucrurile nu funcționează așa.

În economie, dacă crești taxele, creezi suferință, oamenii nu vor mai vrea să-și plătească taxele, oameni care-și opresc activitatea, și avem foarte multe falimente, unii au trecut pe forme de muncă la gri, alții chiar la negru. Deci până la urmă statul e mai mult păgubit de acele taxe crescute.

Acum avem același scenariu, cu aceeași dilemă și dl Câciu o să spună că trebuie să scădem cheltuielile, apoi o să vadă că dl Spătaru, care are bani promiși pentru nuiște grupuri de interese. Ăia au o influență în PSD, deci nu poa’ să le taie așa ușor. Cutare categorie de bugetari iarăși sunt foarte mulți membri de partid la PNL, nu poa’ să taie așa ușor sporurile. Frica mea e că vor ajunge iar la concluzia că trebuie să crească taxele. Și atunci o să colecteze mai mulți bani? Nu!”, a declarat fostul ministru USR.

Claudiu Năsui, despre situația de la Ministerul Economiei

Năsui a dat apoi exemplu situația de la Ministerul Economiei, condus de Florin Spătaru (PSD). Deputatul USR a spus că atunci când era el ministru, a început o reorganizare în care tăia 30% din posturi și 40% din posturile de conducere. Când PSD și PNL au ajuns împreună la guvernare, tocmai pentru a avea posturi pentru oamenii ambelor partide, au spart ministerul în două: Economia – un minister, Antreprenoriat și Turism – alt minister. Năsui a mai spus că el a lcurat cu 4 secretari de stat și acum sunt 9, iar structurile toate practic au fost dublate.

„E o problemă de grupuri de interese. Ministerul Economiei mai ales e plin de mici scheme de ajutor de stat care sunt toate monopolul unor diverse mafii. Când le tai fondurile, evident că se supără și de multe ori au și aceste pârghii politice care reacționează, în special cele din PSD, că atunci când eram eu acolo scheme acestea veneau de pe vremea Guvernului Năstase, deci ca să realizăm cât de vechi sunt în statul român…”, a mai declarat deputatul USR Claudiu Năsui, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`