Gîrbovan (UNJR) îi dă lecții lui Toader despre transparență: Propunerile legislative nu înseamnă prezentări PowerPoint!

Publicat: 23 08. 2017, 21:20
Foto: Opinia Transilvana

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, l-a acuzat pe Ministrul Justiției, Tudorel Toader, de lipsă de transparență pe subiectul modificării Legilor Justiției. În opinia acesteia, este inacceptabil ca la ore bune de când ministrul Tudorel Toader și-a ținut discursul, proiectele de modificare nu au fost publicate. Din acest motiv, magistrații nici nu se pot pronunța dacă sunt de acord cu propunerile sau nu.

”Mai multi reprezentanti ai presei m-au contactat pentru a ne exprima o pozitie cu privire la modificarile facute de ministrul justitiei Tudorel Toader la legile justitiei. Pana in acest moment nu am vazut proiectele de legi, pentru a putea sa formulam opinii concrete. Este de neinteles de ce ministrul justitiei nu a publicat pana la aceasta ora proiectul pe site. Propunerile legislative nu inseamna povesti ori prezentari PowerPoint, ci texte concrete care trebuie analizate punctual”, a scris Gîrbovan, pe Facebook.

Ea a precizat că UNJR va veni cu un punct de vedere detaliat asupra proiectelor după ce acestea vor putea fi consultate.

Gîrbovan a explicat cât de important este momentul prin care trece România: ”Modificarile legilor justitiei reprezinta un moment crucial pentru justitie si societatea romaneasca. Actualele legi ale justitiei sunt din 2004 si necesita o ajustare, pentru a raspunde actualelor nevoi si realitati”.

UNJR are și un mesaj pentru clasa politică: ”Solicitarea noastra catre intreaga clasa politica este sa dea dovada de maturitate si responsabilitate, sa lase sloganele de-o parte si sa inteleaga importanta proiectului pentru intreaga societate romaneasca”.

”Tuturor celor interesati de proiect le aducem aminte ca de la faza de conferinta de presa pana la cea de proiect legislativ care apoi sa fie transpus intr-o lege e cale lunga.

Elaborarea legilor este un efort comun, de aceea speram ca, dupa ce ministrul justitiei va si publica proiectele pe site, toti cei interesati sa vina cu propuneri concrete, argumentate riguros, pentru ca in urma unei dezbateri serioase sa avem o forma fericita a modificarilor la legile justitiei, in urma carora calitatea actului de justitie sa creasca iar drepturile cetatenilor sa fie si mai bine aparate si protejate”, a mai scris Dana Gîrbovan, pe Facebook.