Gheorghe Pencingină: Se vorbește despre închiderea mineritului, dar noi, politicienii, n-am făcut altceva decât să ne plângem. Sistemul Energetic Național e asigurat cu 20% minim de către CE Oltenia (VIDEO)

Publicat: 02 06. 2022, 20:33
Actualizat: 02 06. 2022, 22:36
Foto: Facebook @ Gheorghe Pecingină

Deși se discută din 2012 despre reducerea capacităților de folosință și despre închiderea extracției sau a producerii de energie pe bază de cărbune, politicienii nu au luat nicio măsură pentru a pune ceva în schimb, a declarat deputatul PNL Gheorghe Pecingină, joi, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Gheorghe Pecingină (PNL), pe B1 TV, despre discuțiile legate de închiderea mineritului

„Se vorbește despre închiderea mineritului, pentru că minele au fost închise deja și cel puțin în bazinul carbonifer Gorj nu mai există mine, au fost închise de mult, vorbim de exploatări de suprafață. Despre închiderea acestor exploatări sau reducerea capacității de producție din aceste exploatări se vorbește de foarte mult timp. Din nefericire, noi, ca și clasă politică, n-am făcut altceva decât să ne plângem, vechea poveste românească „pică drobul”. N-am luat nicio măsură să punem ceva în schimb”, a punctat liberalul.

Discuțiile au început acum un deceniu, susține Gheorghe Pecingină.

„Asta se întâmplă, credeți-mă, de ani de zile, sunt locuitor al județului Gorj și știu ceea ce vă spun. Din 2012, discutăm despre reducerea capacităților de folosință și despre închiderea extracției sau producerii de energie pe bază de cărbune. Discutăm, doar discutăm, nu s-a luat nicio măsură”, a adăugat deputatul.

Întrebat ce pondere din energia electrică pe care o folosim este obținută prin această metodă, el a explicat: „20% din Sistemul Energetic Național, ceea ce dă și siguranță Sistemului Energetic Național, pentru că, așa cum bine ați punctat, poate să fie un an secetos și atunci hidro nu îți produce, poate să nu bată vântul sau sunt chestiuni variabile, cum a fost acum cazul războiului din Ucraina, și ai nevoie de energie. Sistemul Energetic Național este asigurat cu 20% minim de către Complexul Energetic Oltenia”.

Întrebat dacă în acest condiții se poate spune că este o idee bună, Gheorghe Pecingină a adăugat: „Nu, deloc nu pare o idee bună închiderea mineritului și există un plan de restructurare, dar, atenție, nu de închidere, ci de restructurare, care a fost aprobat și negociat cu Comisia Europeană, în termenii în care a fost aprobat și negociat, care se pune în practică în acest moment, privind modernizarea acestor capacități”.

„Când vorbeam despre închidere, în cadrul Complexului Energetic Oltenia existau două bazine, Bazinul carbonifer Motru și Bazinul carbonifer Rovinari. Fiecare avea 50.000 de angajați. În momentul de față, complexul, deci de la 100.000, mai are 11.000 de angajați și aceștia, majoritatea, sunt în pragul pensionării sau au boli profesionale destul de grave”, a continuat parlamentarul liberal.