Gheorghe Ialomițianu (PNL): Victor Ponta nu a scăpat România de datorii, ci a contractat noi și noi împrumuturi
Deputatul liberal Gheorghe Ialomițianu a afirmat miercuri că premierul Victor Ponta a mințit când a spus că România a scăpat de datorii.
Mai mult de atât, acesta a mai spus că România a contractat și alte datorii noi, ajungând până la 19 miliarde de euro.
De asemenea, liberalul îi cere premierului să justifice românilor pe ce a cheltuit cei 19 miliarde de euro pe care i-a împrumutat sub guvernarea sa.
„De mai bine de o săptămână, Victor Ponta rânjește și se laudă în spațiul public susținând că a achitat datoria la FMI, mai precis cele aproximativ 2,38 miliarde euro contractate la cele mai mici dobânzi pentru acoperirea deficitelor uriașe din perioada maximă a crizei economice și pentru finanțarea investițiilor publice. Victor Ponta vrea să îi păcălească pe români, care ar putea să creadă că România nu mai are datorie publică, că toate debitele ajunse la maturitate au fost stinse”, a spus Ioalomițeanu, potrivit Agerpres.
„Victor Ponta minte când afirmă că a scăpat România de datorii pentru că, în vreme ce statul român achita datoria scadentă către FMI, Ministerul Finanțelor Publice contracta împrumuturi noi, de miliarde, pe piața internă, iar România se împrumuta tot mai mult, ponderea datoriei publice trecând de pragul de 40% din PIB.
Ponta nu a scăpat România de datorii, ci a contractat noi și noi împrumuturi, unele cu totul nejustificate, altele pentru a refinanța datoriile scadente. România are nevoie urgentă de un guvern competent, deoarece în perioada viitoare are de rambursat cei 19 miliarde de lei împrumutați de Victor Ponta, având în vedere că Victor Ponta se plânge că a reușit cu greu să ramburseze 2,38 miliarde euro”, a mai spus Ialomițianu.
Ialomițeanu a mai explicat că și Curtea de Conturi a României a atras atenția, în raportul pentru anul 2014, asupra faptului că soldul datoriei publice a crescut nejustificat de la 54,3 miliarde euro în decembrie 2012 până la 65,9 miliarde euro în decembrie 2014, pe fondul creșterii economice și al unor deficite bugetare reduse.