Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP, fost ministru de Finanțe, a declarat luni, pentru B1 TV, că Guvernul nu mai poate da vina pe PNRR pentru 2023, căci are posibilitatea de a indexa pensiile cu 15-20% și chiar să le recalculeze. Problema e eficiența guvernării, un test pe care Cabinetul Ciucă trebuie să-l treacă.
Ialomițianu a mai precizat că dacă la rectificarea bugetară nu se tăiau două miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale, pensiile puteau fi indexate chiar de la 1 septembrie anul acesta.
Liderul PMP a mai susținut că o indexare a pensiilor de la 1 ianuarie doar cu 5%, așa cum se vehiculează, „ar fi o rușine”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Întrebat de unde disputa actuală pe tema indexării pensiilor, de parcă așa ceva nu s-ar mai fi făcut până acum, Ialomițianu a răspuns:
„Pentru că nu au banii și dau vina pe alții. Pot să dea și alt procent. Nu pot să invoce că vor ști rata inflației numai în martie, la anul. Știm foarte bine că inflația e 15% și dacă luăm în calcul coșul zilnic și utilitățile, ajungem la 25-30%. Dau vina pe alții. Chiar am urmărit mesajele dlui Budăi (ministrul PSD al Muncii), nu mai dă vina pe dl Ghinea (fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene)”.
„Chiar Comisia Națională de Progonză a dat datele legate de estimarea PIB-ului pe 2023, e estimat la 1519 miliarde de lei. Bugetul de asigurări poate fi la 143 de miliarde. Acum e 100 de miliarde. Se pot recalcula pensiile pentru eliminarea inechităților.
Problema e să vină cu banii, adică încasările bugetare. Deci nu mai pot să dea vina pe PNRR pentru 2023, pentru că se pot indexa cu 15 chiar 20%, pensiile chiar se pot recalcula. Deci acest lucru se poate face”, a mai afirmat fostul ministru al Finanțelor.
Ialomițianu a mai precizat că o indexare a pensiilor cu 5%, cum e vehiculat, „ar fi o rușine, dar „peste 10% ar fi ceva aceptabil”.
„Eu am spus că indexarea se putea face și de la 1 septembrie anul acesta dacă nu se tăiau cele două miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale, și PIB-ul permitea acest lucru, pentru că acum a ajuns la 1372 miliarde de lei, față de 1181 de miliarde de anul trecut. Deci PIB-ul permite, problema e eficiența guvernării și atragerea de bani la bugetul de asigurări sociale și bugetul de stat”, a mai precizat vicepreședintele PMP.
Acesta a făcut astfel referire la o declarație a sa anterioară, prin care a subliniat ipocrizia ministrului Muncii, Marius Budăi (PSD), care nu a avut nicio problemă să accepte tăierea a două miliarde din bugetul asigurărilor sociale, deși aceeași măsură a criticat-o dur când a fost adoptată de Guvernul Cîțu, iar el era în opoziție.
„Dar vreau să vă aduc aminte că la rectficarea bugetară recentă din bugetul de asigurări sociale s-au tăiat două miliarde de lei și s-au dus în bugetul de stat.
Lucru care s-a întâmplat și anul trecut, în timpul guvernării Cîțu și atunci dl Budăi, care era deputat de Opoziție, critica foarte vehement decizia aceea a Guvernului Cîțu. Văd că modelul s-a aplicat și acum.
Dacă banii rămâneau în bugetul de asigurări sociale, putea dl ministru Budăi să indexeze pensiile de la 1 septembrie cu 6% până la 31 decembrie. Erau două miliarde de lei”, explicase Gheorghe Ialomițianu, pentru B1 TV.