Pragul prevăzut de PNRR pentru cheltuielile cu pensiile, de 9,4% din PIB, permitea Guvernului să majoreze toate pensiile cu 26 de miliarde de lei, a explicat Gheorghe Ialomițianu (PMP), fost ministru de Finanțe, vineri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat despre sistemul de pensii și pragul din PNRR, fostul ministru a explicat: „Potrivit PIB-ului, care anul acesta este de 1.600 de miliarde de lei, dacă aplicăm 9,4%, ne dă un buget pentru toate pensiile, și pensiile pe contributivitate, și pensiile speciale, la nivel de 150 de miliarde de lei. Acum pensiile pe contributivitate și pensiile speciale sunt la 124 de miliarde de lei, deci avea posibilitate să majoreze toate pensiile cu 26 de miliarde de lei, dar, sigur, ați văzut că în decembrie a fost o ceartă între PSD și PNL, PNL spunea 15% – 16%, PSD spunea 10%, deci nu aveau bani și s-a dovedit că bugetul nu asigură o majorare, că puteau majora pensiile cu 20%”.
„Nu au avut bani. Vedeți că și la profesori n-au de unde să le dea bani, pentru că au guvernat prost, pentru că nu au ajutat mediul de afaceri, nu au făcut investiții ca să avem mai multă producție și să nu exportăm materie primă și să importăm produse”, a adăugat Gheorghe Ialomițianu.
„Legat cu deplasarea domnului ministru Budăi la Bruxelles, a fost un eșec total. De ce? Pentru că și noi știam că, dacă nu se fac reforme în domeniul pensiilor speciale și al celorlalte pensii, nu au ce discuta cei de la Comisia Europeană. Domnul ministru Budăi s-a dus până la Bruxelles și a stat două zile, pe banii publici, ce să afle? Ceea ce știam și noi”, a continuat el.
„Reprezentanții Comisiei Europene i-au spus domnului Budăi, faceți reforma pensiilor, faceți reforma pensiilor speciale și atunci putem discuta și „9,4”, pentru că trebuie să vedem că cele două reforme ale pensiilor asigură un sistem de pensii sustenabil. Domnul Budăi minte când spune că cei de la Comisia Europeană sunt de acord cu eliminarea inechităților în sistemul contributivității, nu! Cei de la Comisia Europeană au spus că să elimine inechitățile între pensiile speciale și pensiile pe contributivitate, pentru că cei pe contributivitate primesc mult mai puțin decât cei care primesc pensii speciale”, a mai declarat Gheorghe Ialomițianu.