Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a vorbit, marți, pe B1 TV, despre cazul de la Onești, unde doi muncitori care renovau un apartament au fost sechestrați și în cele din urmă uciși de un bărbat. Demnitarul european a explicat că incidentul scoate încă o dată în lumină că „sistemele de ordine publică din România au rămas în urmă”, atât la nivel de legislație, cât și din punct de vedere al noilor tehnici.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Îmi e foarte greu să spun eu ce s-ar fi întâmplat cu lunetistul. Ce pot să vă spun este că încă o dată se confirmă că sistemele de ordine publică din România au rămas în urmă. Au rămas în urmă cu legislația, și aici este responsabilitatea politicienilor, și evident au rămas în urmă cu noile tehnici, cu ceea ce înseamnă pregătirea pentru astfel de evenimente. Cred că întotdeauna după astfel de evenimente, pe lângă o anchetă, pe lângă partea jurnalistică, oamenii responsabili trebuie să pună aceste fapte în proceduri de acțiune. Eu sunt om care a făcut armata la cerere la Parașutiști și acolo se spunea că în urma fiecărui incident a apărut o procedură de a te salva în aer datorită acelui incident. Așa trebuie să procedăm în momentul în care ajungem la astfel de evenimente, să corectăm lucrurile, dar în România trebuie foarte multe lucruri corectate în sistemul de ordine publică”, a declarat europarlamentarul, marți, pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.
Cei doi bărbați sechestrați și uciși, ambii electricieni, făceau niște reparații în apartamentul respectiv și aveau vârste de 38 de ani, respectiv 55 de ani.Incidentul de la Onești, județul Bacău, a avut loc luni, iar între timp Poliția Română a făcut mai multe precizări.
„Primul apel care a sosit a fost la 11.47 de către un bărbat care sesiza că are probleme cu un litigiu. Apelul a fost trasferat la Poliție, însă apelul s-a întrerupt. Cu toatea acestea, a fost transferat apelul către colegii din teren.La 11.52 a ajuns primul echipaj, deci la 5 minute. La 11.55 s-a dispus unele grupe operative, din 17 polițiști de la Bacău, serviciul de operațiuni speciale și de negociatori.Adjunctul Poliției de la Onești a inițiat o discuție cu bărbatul, având în vedere că-l știa. Pe parcurs, el a încercat detensionarea situației, prin promisunea că o să-i facă rost de adeverința cerută.Negociatorul a fost chemat de urgență, acesta fiind în timpul său liber. Celălalt negociator era în concediu medical.La 14.30, cel în cauzăa reapelat sistemul 112 și a sesizat că are douăpersoane legate. A solicitat să i se restituie actul de proprietate sau 300.000 de euro. Dacă auzea o mișcare în fața blocului sau pe scară, a amenințat că-i omoară. Cel de la 112 a solicitat să discute cu o victimă din apartament, pentru a confirma că trăiește”, a declarat Gheorghe Cristian, director adjunct la Direcția de Investigații Criminale, într-o conferință de presă.