Europarlamentarul Gheorghe Falcă a atras atenția vineri în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin, că subvențiile acordate în acest moment fermierilor români nu încurajează exportul de produse finite, așa cum se întâmplă în alte state precum Polonia:
„În acest moment valoarea totală a subvenției pe agricultură pe care o primește România ne poziționează pe locul cinci în Europa, avem subvenții mult mai mari decât în Belgia.
Doar că celelalte țări, pe lângă subvenția europeană primesc o subvenție națională, în special cei din Polonia, dar nu o primesc la producător, ci în zona de procesare, de aceea și vin cu produse parte finită, nu parte de început, cum facem noi în agricultura noastră.
Trebuie să recunoaștem avem 16 ani de când suntem în UE, ne-am dezvoltat agricultura, ne-am modernizat-o, suntem astăzi cei mai mari exportatori de grâu, dar în același timp importăm făină sau pâine înghețată. Nu am pus toate bazele agriculturii pe picioare să producem măcar necesarul nostru”.
La rândul său, Ionuț Lupu, director al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo“, precizează că doar 5% din suprafețele de porumb din România sunt alocate porumbului siloz, elementul de bază al furajării vacilor de lapte:
„România în momentul de față din totalul suprafeței de porumb pe care o însămânțează în fiecare an, vorbim despre peste 2,6 milioane de hectare, undeva în jur de 100.000 de hectare sunt alocate porumbului siloz este elementul de bază al furajării vacilor de lapte. Asta reprezintă 5%, între 3-5%.
La polul opus se află Germania. Au 90% porumb siloz, Olanda 92%, Franța 70%. Își produc furajul de bază iar noi venim cu concentrat, cu energia din rațiile furajere, noi îi ajutăm pe acești fermieri vest-europeni cu porumbul nostru și ne trezim că suntem inundați cu lapte și produse lactate din import. Este clar că acest joc se face prin intermediul supermarketului iar noi suntem spectatori la jocuri”.