Gheorghe Falcă, despre facturile emise fără compensare și plafonare: PNL și PSD au obligația nu să își arunce unul la altul pisica, ci să rezolve urgent problema (VIDEO)

Publicat: 14 01. 2022, 20:45
Foto: Facebook @ Gheorghe Falca

PNL și PSD au obligația să rezolve urgent problema facturilor pe care furnizorii de energie le-au emis fără compensarea și plafonarea prevăzute în legislație, a subliniat eurodeputatul Gheorghe Falcă, vicepreședinte PNL, vineri, pe B1 TV, la Actualitatea cu Tudor Mușat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Gheorghe Falcă, pe B1 TV, despre problema facturilor emise fără compensare și plafonare

„Întâi vreau să vă aduc aminte că atunci când s-a votat legea cetățeanului vulnerabil aproape toate partidele își asumau această lege. Apoi, când s-a discutat despre plafonare și compensare, a fost un vot în unanimitate în Parlamentul României – asta înseamnă că niciun partid politic n-a avut o altă măsură decât legislația respectivă. Unde putem spune că este un adevăr, este faptul că în România și-au permis societățile de servicii publice, de distribuție de gaz, de curent, să nu aplice legea pentru că n-au înțeles-o – păi, dacă n-au înțeles-o, trebuiau să apeleze exact la ANRE, aveau timp 30 de zile, aveau timp să nu trimită facturi umflate și să aștepte să își găsească o soluție sau să spună în spațiul public că nu pot să aplice o astfel de lege”, a declarat liberalul.

În schimb, a continuat Gheorghe Falcă, aceste societăți „au trimis facturile umflate”.

„Au trimis facturile umflate, iar acum sistemul politic are obligația, ne place sau ne place, PNL cu PSD au obligația nu să își arunce unul la altul pisica, ci să rezolve această problemă, prin ordonanțe de urgență, prin dezbateri în coaliție, și lucrul acesta trebuie să se întâmple urgent”, a punctat eurodeputatul.

Președintele Consiliului Concurenței: „ANRE poate să retragă licența de furnizor, deci nu e fără dinți nici ANRE”

Despre problemele din sector a vorbit și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, vineri, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

„În momentul de față, avem o investigație în care suspectăm că unii furnizori de electricitate au blocat sau au îngreunat transferul clienților lor la alți furnizori, deci aici avem o investigație pe zona furnizorilor de electricitate, iar la gaze am aplicat amenzi de 10 milioane de euro legat de prețul și de procedurile conectărilor la rețele. Să știți că și la ANRE amenda în sine nu e mare, dar ANRE, ca ANPC, au o pârghie foarte importantă că pot să te scoată de pe piață. ANRE poate să îți retragă licența de furnizor, moment în care nu mai poți să îți desfășori activitatea, deci nu e fără dinți nici ANRE. Amenda n-o fi mare, dar este o bâtă mare la ANRE și la această bâtă companiile trebuie să fie atente”, a spus Bogdan Chirițoiu, printre altele.