Europarlamentarul Gheorghe Falcă, vicepreședinte PNL, a dat de înțeles că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) primește bani de la Kremlin ca să destabilizeze democrația din România.
Falcă a vorbit și despre atitudinea pe care România ar trebui să o aibă în contextul tensiunilor internaționale generate de Rusia, prin masarea de trupe la granița cu Ucraina.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Președintele american Joe Biden a organizat o videoconferință cu liderii europeni pe tema crizei generate de Rusia. Însă președintele Klaus Iohannis nu a fost pe lista celor invitați să participe la dialog.
Întrebat despre această situație, europarlamentarul PNL a răspuns: „Acum, cred, patru săptămâni președintele României a avut o conversație telefonică cu dl Biden și a transmis lucrurile care trebuiau transmise. România nu trebuie să escaladeze sau să intre în acest joc, pentru că suntem foarte aproape de subiect, cum se spune, și cred că politica pe care trebuie s-o facem noi e să respectăm deciziile partenerilor noștri din NATO și să nu intrăm în această confruntare”.
Întrebat în ce sens „să nu intrăm în această confruntare”, Falcă a spus: „În sensul că cea mai mare problemă a NATO e că Ucraina nu e în NATO și va exista o reacție în momentul în care Rusia va ataca Ucraina. În această confruntare o să meargă militari din diferite zone, dar nu și din România”.
Întrebat dacă, în opinia sa, în Parlamentul României există purtători de mesaje ai Kremlinului, libralul a afirmat: „Nu doar că eu cred, sunt sigur și, mai mult decât atât, dacă vă uitați în bugetul Rusiei o să vedeți banii alocați. În interiorul UE se numește ”rețeaua Putin”. Ea e activată nu de azi de ieri și creșterea de activare s-a văzut în 2021, încercând să destabilizeze democrațiile. Că lupta dlui Putin e cu democrația, democrația europeană nu e bine văzută de Putin și partidul lui. În România avem un partid care e finanțat… faptul că nu putem noi vedea modul în care e finanțat e o problemă poate a serviciilor sau încă serviciile încă nu ne arată”.
Chestionat dacă face referire la AUR, Falcă a spus: „În Franța, partidul dnei Le Pen a primit finațare de la dl Putin. Acolo s-a descoperit finanțarea, a fost recunoscută, e legală. (În România) cred că nu au căutat bine oamenii că sigur trebuie să-și dea seama că cineva se plimbă prin țară pe banii cuiva, că nu poți să te plimbi așa pe banii tăi, că nu ai bani”.
„Să știți că de obicei vin prin niște oameni autohtoni. Că nimeni nu crede că ești informator, deși ești informator, că tu dai informații unui prieten, dar nu-ți dai seama cine-i prietenul acela și devii informator. De aceea, la nivel european și în discursurile europarlamentarilor se discută despre această „rețea Putin” cu finanțare care e vizibilă în bugetul Rusie. Evident că Rusia vrea să existe peste tot atacuri la democrație. Democrația nu e perfectă și atunci ei vor să mărească acest cuvânt ”neperfecțiune” și acest lucru s-a văzut mult mai puternic în 2020, în toată Europa. Sunt și șefi de stat care, prin relații economice, devin pro-Putin și pro-Rusia. În 1 februarie premierul Orban al Ungariei trebuie să facă o vizită în Rusia. Toată lumea-și pune semne de întrebare”.