Guvernul Germaniei susține în continuare că abordarea sa blocată în ceea ce privește livrările de arme este cea mai bună modalitate de a sprijini Ucraina. Aliații cancelarului Olaf Scholz îi acuză pe criticii săi că sunt „dedicați” să îl transforme în țap ispășitor, potrivit The Guardian.
Săptămâna trecută, liderul german s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari din partea partenerilor internaționali și naționali în legătură cu prelungirea timpului de decizie de a furniza Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2, care sunt fabricate în Germania și care necesită autorizația Berlinului pentru a fi reexportate din alte țări.
Un impas în chestiunea tancurilor a fost depășit abia miercurea trecută, când Washingtonul a anunțat că va trimite și 31 de tancuri Abrams proprii Ucrainei, îndeplinind o condiție asupra căreia Berlinul ar fi insistat pentru eliberarea Leopard 2.
Această logică de „blocare”, aparent urmată pentru a evita ca Germania să fie desemnată drept agresor în ochii Kremlinului, a fost criticată, deoarece pare să pună la îndoială garanția de securitate prevăzută la articolul 5 din Carta fondatoare a NATO.
Sondajele de opinie au arătat că publicul german este împărțit în mod egal în ceea ce privește dacă guvernul său ar trebui sau nu să trimită tancuri de luptă pentru a sprijini Ucraina.
Aliații de partid ai social-democratului Scholz fac o paralelă cu fostul cancelar SPD Helmut Schmidt, care, în 1979, a promovat decizia de a adopta o decizie cu două direcții pentru NATO, prin care SUA s-au angajat să își sporească prezența militară în Europa.
Păstrându-și calmul, ei susțin că negocierile metodice ale lui Scholz au avut un rezultat net pozitiv pentru Kiev. „Rezultatul este probabil mai bun decât s-ar fi așteptat oricare dintre cei care doreau să vadă tancuri mergând spreUcraina”, a declarat un oficial.
Criticile la adresa tergiversării lui Scholz au venit din partea partenerilor săi de coaliție din cadrul Partidului Verzilor și a Partidului Liberal, dar și din partea aliaților din UE, cum ar fi Polonia, a cărei hărțuire a Berlinului a fost respinsă de unii comentatori germani ca fiind motivată de alegerile care vor avea loc în toamna acestui an.
Săptămâna trecută, Germania a trimis primele două din cele trei unități de apărare antiaeriană Patriot care urmează să fie instalate în apropierea graniței Poloniei cu Ucraina pentru a preveni atacurile cu rachete rătăcite, o ofertă pe care Varșovia a respins-o inițial, dar pe care a acceptat-o apoi după un protest public.
„Există o mare dorință pentru a face ca întreaga lume să considere Germania țap ispășitor”, a declarat un oficial german.