Gaze din Marea Neagră merg la export, acuză din nou Rareș Bogdan: „E o chestiune care, cred eu, contravine legii” / Cum stă România cu depozitele de gaze pentru iarnă (VIDEO)

Gaze din Marea Neagră merg la export, acuză din nou Rareș Bogdan: „E o chestiune care, cred eu, contravine legii” / Cum stă România cu depozitele de gaze pentru iarnă (VIDEO)
Foto: Rares Bogdan / Facebook

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a acuzat din nou că gazul extras de Black Sea Oil & Gas din platforma continentală a Mării Negre deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, deși, potrivit legii, prioritatea o are statul român.

Eric Stab, CEO al Engie, a replicat recent că marea majoritate a gazelor din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români. În opinia lui Bogdan, acesta a practic s-a dat de gol că o parte din gaz va fi exportat. Liberalul a insistat că, în opinia sa, aceasta e o încălcare a legii.

În schimb, europarlamentarul s-a arătat optimist că România nu va avea probleme cu gazele la iarnă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Rareș Bogdan, explicații despre gazele din Marea Neagră

„Sunt două situații distincte pe platforma continentală a Mării Negre. E, pe de o parte, zăcământul pe care-l exploatează Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas. Ei au investit undeva la 400 de milioane de dolari și extrag din 3 milioane de metri cubi din platforma continentală. E primul gaz nou în depozite, gaz nou pentru că restul de 18 milioane de metri cubi pe care-l folosim zilnic e un rest din cel 25-26 de milioane pe care-l extrage Romgazul zilnic de pe partea continentală.

În cazul acestui gaz nou extras e o problemă, că deși OUG 27, din aprilie, interzice oricărui operator economic de pe teritoriul național să vândă în afara spațiului românesc gaz sau energie electrică, dacă statul nu-și folosește dreptul de preempțiune, cei de la Engie au făcut un contract, zic ei, în 2018, înainte de a fi gata exploarea pe 10 ani, pentru a face investiția. Numai că problema e că au refăcut un contract în care au vândut pe trei ani în avans extracția de gaz din Marea Neagră de la Black Sea Oil and Gas, o chestiune care, din punctul meu de vedere, contravine legii
ANRE și Ministerul Energiei trebuie să intervină pentru a regla”, a declarat europarlamentarul PNL.

Cum stă România cu rezervele de gaze pentru la iarnă

Bogdan a mai afirmat că România folosește 18 milioane de metri cubi pe zi de gaz, iar în toiul iernii consumul ajunge la 60 de milioane metri cubi pe zi. Ce extrage Romgaz și ce mai avem noi prin depozite nu ne ajunge, ci mai avem nevoie de 10 – 12 milioane de metri cubi.

Mai mult, România nu are rezolvată nici problema transferului de gaz lichefiat.

Liderul liberal a mai acuzat că, acum trei ani, Grecia ne-a propus să participăm la terminalul de gaz lichefiat de la Alexandroupolis – să dăm noi 30 de milioane de euro, dar să primim 25% din depozit, însă România a refuzat. România vrea acum, dar grecii ne oferă o participație de maxim 5%, nu de 25%, iar suma de plătit e de 300 de milioane, în loc de 30.

„România are o dependență între 9 și 15% de gazul rusesc. A avut o singură zi anul acesta – 28 ianaurie – când importul de la Gazprom a fost aproximativ 22% din totalul gazului folosit de România în ziua respectivă. Deci suntem în top 5 cea mai mică dependență de gazul rusesc.

Avem premise de a trece fără probleme iarna, dar trebuie să facem rost de acea cantitate de 10 – 12 milioane dacă consumul de gaze sare de 50 de milioane de metri cubi pe zi”, a mai declarat Rareș Bogdan, precizând și că depozitele sunt pline în proporție de 86%.

Ce spune Rareș Bogdan despre replica Engie

Amintim că după ce Bogdan a lansat prima dată acuzația legată de gazele din Marea Neagră, Eric Stab, CEO al companiei de furnizarea a gazelor Engie România, a declarat că marea majoritate a acestor gaze vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat.

„În fapt a recunoscut… cine i-a scris dreptul la replică. Domnia sa recunoaște că o parte din gaz merge în afara granițelor țării, contrar legii. Ne putem trezi că la iarnă, când urmează frigul și vor crește prețurile la gaze, Engie să nu vândă către piața românească e gaze și să vândă către oricie altcineva, Ungaria, Polonia sau Austria, de exemplu”, a replicat Rareș Bogdan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`