Gaură de miliarde în buget. Cristian Păun: Guvernul va trebui să ia măsuri de austeritate. Ar trebui să vedem reforme mâine, ar trebui să se renunțe mâine la Ministerul Familiei și la toate agențiile și programele inutile (VIDEO)

Gaură de miliarde în buget. Cristian Păun: Guvernul va trebui să ia măsuri de austeritate. Ar trebui să vedem reforme mâine, ar trebui să se renunțe mâine la Ministerul Familiei și la toate agențiile și programele inutile (VIDEO)
În imagine: profesorul de economie Cristian Păun. Sursă Foto: Captură Video B1 TV

Profesorul de economie Cristian Păun a declarat marți, pentru B1 TV, că am ajuns să avem o gaură de miliarde în bugetul statului pentru că PSD șI PNL au aruncat banii pe tot felul de programe inutile și au înființat tot felul de ministere, instituții și agenții ca să-și angajeze la stat clientela de partid. Totodată, profesorul a atras atenția asupra nivelului de îndatorare la care a ajuns România.

Păun a mai afirmat că soluția este ca mâine să se pună capăt „acestei sarabande”, să se închidă toate programele inutile care mănâncă bani și să se desființeze instituțiile create doar ca să aibă unii salariu la stat.

Însă profesorul e sceptic că partidele aflate la guvernare vor face reformele de care România are atât de mare nevoie, mai ales că anul viitor sunt toate rândurile de alegeri, iar acum politicienii stau cu ochii pe sondaje.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.

Cristian Păun: Acum vedem abilitatea acestei coaliții de a guverna în condiții de austeritate

„Perfomanța fiscală în 2022, și noi am tot spus-o public, e aproape inexistentă. Creșterile de venituri fiscale în 2022, în bună măsură, s-au datorat inflației, au fost nominale, pentru că dacă ne uităm pe creșterile reale la nivelul acestor venituri bugetare, vedem că au fost mai proaste decât în 2021.

Adică dacă dăm inflația la o parte și-n 2021, și-n 2022, vedem că nu s-a încasat foarte mult și asta în condițiile în care casele de marcat au fost coenctate la serverele ANAF. Adică cu toții ne așteptam, și spre surprinderea noastră nu s-a întâmplat asta, să vede într-adevăr o mai bună colctare a taxelor la bugetul statului”, a declarat profesorul de economie.

Păun a afirmat apoi că Guvernul e practic în situația de a lua măsuri de austeritate: „Acum Guvernul cu siguranță va avea foarte puțin spațiu fiscal prin care să acopere acest deficit pe care-l vedem. Acum nu prea ai ce să tai. Ce să tai?

Că sunt foarte multe cheltuieli fixe, cheltuieli pe care foarte greu le poți tăia. De fapt, acum vedem cu adevărat abilitatea acestui guvern, a acestei coaliții de a guverna în condiții de austeritate, de a fi austreri, că ei acum vor trebui să aplice, chiar dacă nu vor să sperie populația, niște măsuri de austeritate”.

„Eu sper ca victimele acestei austerități să nu fie populația, contribuabilii și sper ca aceasta să atingă acele, cum să le spun, petreceri pe care le-a făcut acest Guvern înființând Ministerul Familiei, tot felul de agenții, spărgând ministerele în Minsiterul Pădurilor, Apelor Curgătoare, Economiei, Energiei, Antreprenoriatului, Turismului, ca să creeze ministere pentru fiecare triadă din fiecare partid mai mare din această coaliție”, a continuat acesta.

Cristian Păun nu crede că Guvernul PSD – PNL – UDMR va face reformele de care România are nevoie

Profesorul a mai spus că Guvernul ar trebui să facă reforme, dar sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple, căci partidele se gândesc la alegerile de anul viitor: „Acum vom vedea dacă vor face reformele de care România are nevoie sau în continuare vor mima. Eu nu cred că mai pot s-o tărăgăneze, s-o prelungească până la alegeri. Vor trebui să ia odată taurul de coarne și să facă reforme. Din păcate, vine un an electoral, ceea ce însemană că vor sacrifica tot banul public. Cred că vor merge în continuare pe deficit excesiv pentru a nu supăra votanții”.

Profesorul de economie a mai afirmat că acum stăm mai prost decât în 2010 atât pe parte de finanțe publice și dezechilibre, cât și pe îndatorare: „Avem o îndatorare dublă, dacă nu chiar triplă față de 2010, ceea ce înseamnă că unde mai putem să mergem cu datoria? Că deja suntem la 50% din PIB, or pentru România deja ce trece peste 50% din PIB părerea mea e că devine foarte nesustenabil și foarte periculos”.

„Ar trebui să vedem reforme mâine, ar trebui să se renunțe la Ministerul Familiei mâine, ar trebui trebui să se renunțe la tot felul de programe absolut inutile. Noi avem programul Tomata, cheltuim o grămadă de bani pe așa ceva și tomatele românești făcute prin programul Tomata depășesc 60-70 de lei acum în piețe”, a continuat Cristian Păun, punctând că dacă nu ne oprim acum cu „această sarabandă” în viitor „pagubele vor fi mult mai mari” și va trebui „să sacrificăm mai multe lucruri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)