Senatorul social-democrat Gabriela Firea a declarat că proiectul de Strategie Națională de Apărare nu este decât un document programatic, scrie Agerpres
Firea a mai precizat că este cale lungă de intenție până la faptă, referindu-se la opiniile potrivit cărora proiectul ar transfera atribuții de la Guvern către președinte.
”Au fost exprimate opinii potrivit cărora acest document (Strategia Națională de Apărare — n.r.) ar consfinți transferul de atribuții de la Guvern către președinte, ceea ce ar consolida caracterul prezidențial al republicii. Nu cred că trebuie să ne alarmăm mai mult decât este cazul, pentru că nu avem de-a face decât cu un document programatic, ori de la intenție și până la faptă e cale lungă”, afirmă Gabriela Firea, într-o declarație politică.
În opinia sa, impactul acestui document este „o condiție necesară pentru operaționalizarea Strategiei o reprezintă revizuirea cadrului legislativ în domeniul securității naționale, care să țină cont, pe lângă deficiențele relevate în timp, de noile amenințări și de nevoia de respectare a drepturilor și libertăților civile”.
„E de datoria noastră, a parlamentarilor, ca la dezbaterea acestor modificări ale cadrului legislativ, ce vor sosi cât de curând pe ordinea de zi, să veghem ca drepturile și libertățile cetățenilor să prevaleze”, subliniază Firea.
Firea mai precizează că pe lista deloc succintă a obiectivelor naționale și internaționale de securitate nu se găseșc drepturile și libertățile cetățenești.
„Cu toate acestea, pe lista deloc succintă a obiectivelor naționale și internaționale de securitate, găsim concepte precum integritatea statală și teritorială a României, bazată pe loialitatea cetățenilor și instituțiilor publice față de suveranitatea națională, consolidarea capacității naționale de apărare, consolidarea securității și protecției infrastructurilor critice, dezvoltarea capabilităților de combatere a amenințărilor asimetrice, asigurarea securității în regiunea Mării Negre, susținerea parcursului european al Republicii Moldova și alte asemenea, dar nimic despre drepturile și libertățile cetățenești. Putem înțelege că în viziunea celor care au redactat acest document instituțiile statului sunt mai importante decât cetățenii, dar asta nu înseamnă că președintele țării, care este sau mai bine zis ar trebui să fie ales de cetățeni și nu de instituții, sau parlamentarii, care sunt reprezentanții nemijlociți ai cetățenilor, trebuie să-și însușească pe nemestecate acest punct de vedere”, afirmă Gabriela Firea.
Strategia Națională de Apărare a fost adoptată marți în plenul Parlamentului cu 282 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și o abținere. (Detalii AICI)