Gabriela Firea: În Senat se dezbate un proiect ce prevede sancțiuni nu foarte ușoare pentru cei care disprețuiesc sau defăimează simbolurile naționale (VIDEO)

Publicat: 09 03. 2016, 11:47

Senatul dezbate miercuri un proiect de lege care prevede pedepse pentru cei care defăimează însemnele oficiale. Propunerea legislativă este semnată de un grup de parlamenari, majoritatea din PSD. Gabriela Firea a declarat că este necesară o astfel de lege pentru că nu trebuie să fim patrioți doar în declarații și trebuie să ne asigurăm că oamenii care disprețuiesc însemnele naționale sunt pedepsiți.

”Proiectul de lege va fi dezbătut astăzi, dar votul va fi dat luni pentru că e lege organică. Aceasta prevede sancțiuni, cred eu, nu foarte ușoare pentru cei care disprețuiesc sau defăimează simbolurile naționale.

De asemenea, există și un amendament depus de colegii de la Comisia Juridică, ce se referă disprețul și defăimarea însemnelor prezentate de administrațiile publice locale, pentru că în anumite localități sau județe sunt steme și simboluri ce reprezintă alegătorii și trebuie respectate”, a declarat Gabriela Firea, pentru B1 TV.

Aceasta a explicat și motivul pentru care ea și mai mulți colegi de-ai săi susțin o astfel de propunere: ”Din punctul meu de vedere și a altor colegi de-ai mei, indiferent dacă avem valori politice de stânga sau de dreapta, trebuie să avem țeluri comune și trebuie să respectăm Constituția, legile și trebuie să fim buni români. Nu trebuie să lăsăm la libera inițiativă a unor provocatori, care consideră că a da foc unui steag e o știre de o zi. Trebuie descurajate aceste intenții”.

Firea a mai susținut că a fi patriot este un sentiment curat și sincer și nu trebuie să se reducă doar la nivelul declarațiilor.

Astfel, proiectul de lege, care are deja aviz favorabil din partea Comisiei Juridice, va fi votat în Senat.

Firea a amintit și de faptul că președintele Klaus Iohannis i-a retras lui Laszo Tokes ordinul ”Steaua României” în grad de cavaler pentru că a susținut în mai multe rânduri că  1 Decembrie este zi de doliu și a solicitat Ungariei protectorat pentru maghiarii din Transilvania.

”România este poate cel mai bun exemplu în ceea ce privește conviețuirea între minorități”, a mai susținut Gabriela Firea.

Ofensa adusă însemnelor naţionale este definită în proiectul de lege drept „fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României” şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani. Totodată, „fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”, potrivit documentului.

Firea: În Senat se dezbate un proiect ce prevede sancțiuni nu foarte ușoare pentru cei care disprețuiesc sau defăimează simbolurile naționale

#DIRECT_ONE_185sdx#