„Amenințare cu bombă” la Primăria Capitalei, Gabriela Firea acuză interese în jurul afacerii Costanda: „Trebuie să plătim de unde nu avem 115 milioane de euro sau să dăm în plată un teren din Cartierul Francez” (VIDEO)

Publicat: 30 07. 2020, 10:22
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conturile Primăriei Capitalei vor fi „blocate în totalitate” în 3 august, iar primarul general Gabriela Firea a tras un nou semnal de alarmă și susține că se încearcă transformarea Bucureștiului într-un „oraș închis din punct de vedere financiar și juridic”. Edilul a explicat că municipalitatea trebuie să plătească 115 milioane de euro „de unde nu îi avem” sau să dea în plată un teren din Satul Francez – la ședința extraordinară de miercuri, totuși, Consiliul General a respins propunerea de a-i da lui Costică Constanda o suprafațăde circa 11.000 mp din celebrul cartier aflat în zona de nord, pentru a scăpa de executarea silită. „Când avem o ședință importantă, când avem o zi grea, mai vine peste toată complexitatea zilei și o amenințare cu bombă”, spune ea, adăugând că, probabil, „așa o să trăim până după alegeri”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de joi de primarul general Gabriela Firea

  • Nu mai putem să plătim subvenția pentru transportul public în comun, pentru termoficare, pentru iluminatul public. Nu mai putem să plătim subvențiile la toate celelalte domenii de utilitate publică. De asemenea, nu mai putem să facem plățile pentru toate prestațiile sociale. Mă refer la stimulentele pentru copiii cu dizabilități, adulții cu dizabilități, femeile însărcinate, familiile care au acum un copil mic și trebuie să fie susținute. De asemenea, multe, multe plăți, inclusiv în ceea ce privește derularea șantierelor, deci obiectivele noastre de investiții. Practic, dacă nu au reușit politic, iată că încearcă financiar și juridic să închidă Primăria Capitalei, să mă blocheze și pe mine, ca primar general, să nu mai pot să îmi desfășor activitatea, Bucureștiul să fie un oraș închis din punct de vedere financiar și juridic.
  • Dumnevoastră trebuie să înțelegeți, și vă va explica și domnul director juridic încă o dată, faptul că dacă noi nu votăm acest proiect, prin care doar luăm la cunoștință o decizie definitivă și irevocabilă a instanței, și nu cred că cineva poate să comenteze sau să aibă ceva de obiectat în fața unei decizii, repet, definitive a unei instanțe, practic familia Costanda se va îndrepta din nou împotriva Primăriei Capitalei, pentru că nu și-a primit nici banii, nici terenul, iar noi, la rândul nostru, ne vom îndrepta – și nu este o amenințare, este o informare – împotriva celor care au blocat acest proiect, ori prin faptul că nu l-au votat, ori că au votat împotrivă, ori s-au abținut, pentru că trebuie să ne apărăm și noi. Noi trebuie să dovedim că am vrut. Ne place, nu ne place, ne convine, nu ne convine, afaceri vechi de 15, 16, 17 ani, noi acum nu mai avem ce să comentăm decât să punem în aplicare o decizie irevocabilă a unei instanțe.

  • Regretabil e faptul că, ieri, chiar consilierii generali PMP, urmașii domnului primar Băsescu, s-au abținut la vot, pentru că aceste lucruri trenează, repet, de când primari erau domnii Băsescu și Videanu. Noi, acum, trebuie să gestionăm o situație foarte grea, și anume să plătim de unde nu avem 115 milioane euro sau să dăm în plată un teren din Cartierul Francez, dar pentru această dare în plată, dumneavoastră trebuie să vă dați acordul. Trebuie să vă dați acordul prin vot.

  • Închei aici această scurtă prezentare de sub amenințarea bombelor. Așa s-a ajuns la Primăria Capitalei, când avem o ședință importantă, când avem o zi grea, mai vine peste toată complexitatea zilei și o amenințare cu bombă. Probabil, așa o să trăim până după alegeri. În fiecare zi, în afară de bombele politice, bombele administrative, vor veni și bombe la propriu. Este regretabil în ce situație s-a ajuns.

Conturile Primăriei Capitalei vor fi blocate în totalitate pe 3 august, pentru căare de plătit115 milioane de euro reprezentanților familiei Costanda

Primarul general Gabriela Firea anunța miercuri,în marjaședinței extraordinare aConsiliului General al Municipiului București,căPrimăria Capitalei trebuie să plătească 115 milioane de euro reprezentanților familiei Costanda, în urma unor procese care au început acum 16 ani. Edilul a explicat că instituția a fost notificată că va avea conturile „blocate în totalitate” din 3 august.

„Rectificarea bugetară se referă atât la domeniul sănătății, despre care am vorbit anterior, cât și la două domenii strategice, transportul în comun și, de asemenea, termoficarea. Cât privește ultimul punct pe ordinea de zi, situația este foarte dificilă, este foarte grea. Practic, suntem notificați că pe data 3 august conturile Primăriei Capitalei vor fi blocate în totalitate. Nu vom mai pute face plăți nici pentru domeniul medical, nici pentru domeniul social, nici pentru subvenții la transportul public, la termoficare și nici în celelalte domenii de activitate. Sunt procese care durează de 16 ani de zile, deci nu este vina mea sau a dumneavoastră. Trebuie să plătim115 milioane de euro avocaților, reprezentanților familiei Constanda. Repet, este o problemă de 16 ani nerezolvată, care a picat acum pe noi spre rezolvare, în plină pandemie”, a declaratGabriela Firea.

Primăria Capitalei are o datorie de 115 milioane de euro către omul de afaceri Costică Constanda, care a avut câștig de cauză într-un proces în care s-a adresat instanței după ce Consilierul General a respins proiectul imobiliar cerut de el, care prevedea un schimb de terenuri din Parcul Bordei și Satul Francez. Deși la propunerea instituției s-a încercat darea în plată a unui teren de circa 11.000 mp de metri pătrați pentru a scăpa de executarea silită, pentru care există o hotărâre judecătorească definitivă, consilierii din opoziție au declarat că nu pot vota poriectul în lipsa unui raport de evaluare care să arate valoarea suprafeței respective, potrivit HotNews.